15 Mayıs 2018 Salı

Ünye Logosu


Ünye Logosu


Yaklaşık yarım asırdan bu yana Ünye  Sadık Karamustafa'nın tasarımı olan logoyu kullanıyor. Ünye Belediyesi'nin resmi amblemi durumundaki bu grafik tasarım oldukça sade... Ünye dört simgeyle anlatılıyor; fındık, balık, deniz ve çamlık.
Nihayet, yeni bir tasarımla karşı karşıyayız...
Minyatür sanatçısı Gülçin Anmaç'ın hazırladığı yeni logo, Ünye Reklam Filmiyle birlikte karşımıza çıkıyor.
Reklam filminin galasında Sn. Anmaç, kendi çalışmasını anlatıyor...
Bu logonun geleneksel sanatımıza yaslanan, tezhip ve minyatür tarzında bir çalışma olduğunu söylüyor.
Anlatılınca fondaki şekiller daha anlaşılır hale geliyor.
Zaten sanatçımız konuşmasında değiniyor, geleneksel sanatla ele alınan bu figürler, söylendiğinde yahut biraz eğitimle "anlaşılır" hale geliyor.
Nihayetinde bu tasarım bir sanat eseridir. Aykırı bir durum yok!
Ünye'yi yansıtan unsurlar geleneksel sanatımızda yer alan soyutlamalar biçiminde verilmiştir.
Sorun nerede?

Ünye'yi Anlatan Unsurlar

Yarım asırdan bu yana yöreyi anlatan unsurlarda bir değişim olmamış...
Sn. Karamustafa'nın tasarımında yer alan unsurların hemen hepsi yeni tasarım logoda da kullanılmış.
Fındık, deniz, balık ve çam ağacı...
Bunlara deniz kabuğu, patlıcan inciri ve bulut eklenmiş.
Çam ağacı figürü yerine, "yeşili anlatmak için kozalak" kullanılmış.
Fazla bir farklılık yok...
Yıllardır Ünye logosunu tartışıyoruz, artık yenilenmesi gerekir diye...
(Hatta GENNA Ajans sahibi hemşehrimizle konuşuyorduk konuyu... Selim Tuncer "Sadık abi bir el atsın da yenilensin şu logo!" diyordu. "Hayır" demiştim, "Gençlere fırsat tanıyor Sadık abi...")  
Şimdi yeni bir logomuz var.
Bu zamana kadar eski amblemi kullanıyor olmamız inanılır gibi değil... Çok başarılı bir çalışma mıydı? Yoksa bu konuda tembel mi davrandık?
Geçen hafta "Kim bilir, belki bu yeni logo eskisinin yerini alır." demiştik.
Acaba eskisinin yerini alacak mı?
Bunu zaman gösterecek.

Yeni Logo Beğenildi mi?

Ünye'nin yeni logosuyla ilgili küçük bir anket yaptım. Çoğu üniversite mezunu ve çoğu Ünyeli... Nasıl buldunuz yeni logomuzu?
Ortalamanın üstünde bir kültür seviyesine sahip bu kesimden "olumsuz" bir eleştiri gelmedi. Eleştiriler genelde yapıcıydı, ufak tefek kusurlarını ifade edenler de oldu tabi...
Simgelerin minyatür sanatıyla ifade edilişini olumlu buldular.  Öncekinde fazla sanatsal bir yapı (soyutlama) yoktu, bu daha iyi olmuş dediler. Tezhip ve minyatür  sanatı gibi geleneksel tarza yer verilmesi tarihsel bir derinlik katmış.
Öte yandan bu tür simgelerin daha sade ve "çarpıcı" olması gerekirdi. Örneğin tek simgeyle Ünye'yi anlatması daha doğru olurdu. Bu hem eski çalışmanın gölgesinde kalmış, hem de çok girift (kalabalık) olmuş diyenler de oldu.
Bir de logo, amblem ve simge konusunda küçük tartışmalar yaşandı.

Logo nedir?

Logo yahut logotype denilen çalışmalar, tek bir blok haline dökülmüş harfler, kısaltmalar vb. kümesi anlamına geliyor. Logo, ticaretin başladığı Antik Çağlardan bu yana ürünleri, kuruluşları ya da hizmetleri birbirinden ayırt etmeyi sağlayan bir ya da birkaç tipografik karakterden meydana gelmiş bir işaretleme yöntemidir.
Amblem ise tipografik karakterlerin henüz bilinmediği zamanlarda kullanılmaya başlanan ve günümüzde daha çok sembollerle ifade edilen işaretlemelerdir.
Bu iki kavram günümüzde birbirine karıştırılmaktadır. Hatta logo deyişi, daha havalı durduğu için olsa gerek, amblemi de kapsayacak biçimde kullanılmaktadır.
Simge ve Ticari Marka kavramları da logo ve amblem ile iç içe girince, durum iyice karmaşık hale geliyor. Neyse, konuya Selim kardeşimiz kendi bloğunda bir açıklama getirir sanıyorum. Belki getirmiştir de, bizim gözümüzden kaçmıştır.
Biz bildiğimiz kadarıyla konuya devam edelim. Amblem, çizgi ve resimle yapılan işaretlerdir. Daha geniş tanımıyla söylersek, ürün ya da hizmet üreten kuruluşlara kimlik kazandıran, sözcük özelliği göstermeyen; soyut ya da nesnel görüntülerle ya da harflerle oluşturulan simgelerdir.
Logoda ise, bir ürünün, firmanın ya da hizmetin ismi önde gelir. Resimsel öğeler kullanılsa da harf ve rakam gibi tipografik unsurlar ağırlıktadır. Bilgisayar teknolojisiyle hayatımıza giren font çeşitliliği logoların ana unsurlarını oluşturur.
Bu nedenle logolar özgün, sade, kolay ve anlaşılır olmalı, ürünü yansıtmalıdır.
GENNA Ajans'ın Ünye Kent Konseyi için hazırladığı tasarım "logo" kavramına daha çok uyarken, Ünye için tasarlanan bu çalışma "amblem" kavramında karşılığını bulmaktadır.
Sonuçta sanatsal bir çaba olduğu için bu tip çalışmaları kavramlarla sınırlamak doğru değil... Ancak geleneksel sanatları bu tip çalışmalar içine sokmak da yeni bir tarz değil. Özellikle Kültür Bakanlığı için yapılan tasarımlarda, bir süredir bu tür çalışmalar yapılmaktadır.
Ünye için yapılan bu çalışmanın değerli hocamız Sadık Karamustafa'nın yaptığı çalışma kadar tutup tutmayacağı zamanla anlaşılacaktır.
Ünye'nin yeni logosu için izlenimlerimiz şimdilik bu kadar...
Eserin sahibi minyatür sanatçısı Gülçin Anmaç Hanımefendiyi kutluyor ve tüm Ünyeliler adına teşekkür ediyoruz.

 Ünyekent, 16.05.2018
http://www.unyekent.com/yazi/222-unye-logosu.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder