24 Nisan 2018 Salı

Erken Seçim



ÜNYEKENT'TE BİR KÖŞE YAZISI...

Erken Seçim



Otobüs, mola yerinden harekete geçti. Ünye'ye dönüş yolundayım, Çorum’a doğru gidiyoruz. Yol boyu haberleri izliyorum. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bir gün önceki erken seçim önerisini değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yapacak. Çıkacağı kürsüyü gösteriyor CNN Türk... Çorum’u geçtik, Havza’ya doğru ilerlerken Erdoğan beklenen açıklamayı yaptı. Erken seçim tarihini açıkladı:
24 Haziran
Herkesin beklediğinden daha erken!
Hatta Bahçeli’nin önerisinden de erken.
(Bahçeli'nin "Erken seçim vatana ihanettir!" deyişini hatırlıyorum. Yakın bir zamanda Erdoğan: "Ne erken seçimi, seçimler zamanında yapılacak!" demişti. Ne olmuştu ki, bu "ittifakçı" ikiliye?)
Haberleri telefonumdan dinlemiştim. İlk konuştuğum kişi, otobüsün muavini oldu. 24 Haziran’ı duyunca ön tarafa hareket etti. Nece sonra döndü:
-         İyi parti de seçime girebilecek mi? Dedi.
-         Bilmem, dedim. Erken seçime ilişkin düzenlemeyi YSK yapacak, ancak o zaman netleşir. Aralık’ta büyük kongreyi yaptıklarını söylüyorlardı ama ilçe kongreleri sonradan tamamlandı. İktidar istemezse, Akşener’in partisi seçime giremeyebilir.

****
Aynı konu bir sonraki gün gazetelerin köşe yazılarında da işlendi.
Seçimlerin öne alınacağı beklentisi vardı ama bu kadar erken olması beklenmiyordu. En çok konuşulan kısmı da İyi Parti'nin seçime katılıp katılamayacağı  mevzusuydu. Tartışma otobüste başladı, evde, sokakta, mecliste ve medyada sürüyor…
Erdoğan'ın seçimleri 24 Haziran'a alması ne anlama geliyor?
Aslında vatandaştan saklanan son anket sonuçları, O'nu buna mecbur etti diyorlar. Meral Akşener, Meral Akşener’in bile tahmininden daha yüksek oy alıyor demek ki! Diye yazmış medyanın çok okunan köşe yazarlarından biri...
(Halkımız mağduru sever, destekler, ardından gider… Erdoğan yerine bu defa Akşener’i mi tercih ettiler? Önümüzdeki dönem Akşener iktidara yürüyecek galiba diyorum. Tabi tersi de mümkün… Meral Akşener için mutlak yok oluş!)

****
Yargıtay, İyi Parti'nin seçime katılmasına onay verdi, Yüksek Seçim kurulu (YSK) sessizliğini korudu...
Bu esnada beklenmedik bir şey oldu.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu 15 Milletvekilini İyi Parti'ye transfer etti.
Böylece meclis'te grup kuran İyi Parti, seçime girme hakkını kazandı. Akşener'in C.Başkanı adaylığı için 100 binin üzerinde imza toplamasına gerek kalmadı.
 YSK, bu gelişmelerin ardından bir açıklama yaparak İyi Parti dahil, 10 partinin seçime katılabileceğini açıkladı.
CHP'den İyi Parti'ye vekil transferini iktidar cephesi "Güneş Motel Olayı"na benzeterek tepki gösterdi.
Güneş Motel Olayı neydi?
5 Haziran 1977 Seçimlerinden CHP galip çıkmış, ancak kazandığı 2013 sandalye ile tek başına iktidar olamıyordu. Adalet Partisi (AP) Genel Başkanı Süleyman Demirel II. Milliyetçi Cephe'yi kurdu. 11 Aralık 1977'de yapılan yerel seçimleri de CHP kazanınca dengeler iyice değişti... CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit, AP'den istifa eden 11 milletvekiliyle Güneş Motel'de bir araya geldi. Gensoru'yla II. MC'yi devirdikleri gibi, kendi partisine transfer ettiği bu vekiller aracılığıyla Ecevit, 5 Ocak 1978'de 42. Hükümet'i kurdu.
(Bu taktik, "milletvekili transfer olayı" bakımından günümüzdekiyle benzeşirken, iktidar oyunu açısından 7 Haziran 2015 Seçimleri sırasında iktidar cephesinin taktiğine benzemektedir. 7 Haziran 2015 Seçimleri Ak Parti'nin 15 yıllık devri iktidarında tökezlediği ilk seçimdir... Seçimlerin ardından muhalefete fırsat verilmemiş ve yeniden seçime gidilmişti, hatırladınız mı?)

Erken Seçim mi, Baskın seçim mi?

Yıldırım Seçim diyenler var, Hızlandırılmış Seçim diyenler de...
Adına ne derseniz deyin, seçimlerin belirlenen tarihten daha erkene alınması bir sıkıntının ifadesidir.
Kimileri baskın seçim diyerek, sevimsizleştiriyor...
Kimileri de sevimli kılmaya çalışıyor, "Hızlandırılmış Seçim" diyor...
Bizim kuşak bilir, 70'li yılların sonunda Eğitim Enstitüleri'nde üç yıllık eğitim üç ayda verilerek "eğitimci" yetiştirilmişti...
Günümüz ekonomisinde ve siyasette etkin unsurlarının çoğu bu eğitimcilerimizin tedrisatından geçti...
İşte o dönemdeki eğitimin adı "Hızlandırılmış" eğitimdi...
OHAL koşullarında yapılacak olan olağan dışı (erkene alınmış) seçime de "Hızlandırılmış Seçim" dersek yanlış olmaz!
Son yıllarda "Hızlı Tren" denilen trenler de aynı mantıkla sefere kondu.
"Hızlı"dan ziyade "Hızlandırılmış" trendi onlar...
İlk seferinde kazayla tanıştılar.
Erdoğan ittifakını yaptı, Afrin zaferinin ardından seçim önlemini de erkenden aldı ama rahat değil... Nedense çok gergin, iktidar cephesinin tansiyonu yüksek.
Şimdi hamle muhalefette.
Bakalım doğru adımı atabilecek mi?

25 Nisan 2018 Ünyekent