25 Ekim 2023 Çarşamba

Gazze II


 

Gazze II

 

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, -7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. Gazze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı’na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Abluka altındaki Gazze Şeridinin çitlerini buldozerlerle aşan ve paramotorlarla İsrail içindeki yerleşim yerlerine giren Hamas’ın silahlı grupları, 306’sı asker 1400 İsrailliyi öldürdü, 5 bin 132 kişiyi yaraladı…

Akabinde İsrail ordusu onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlattı.

Saldırıların 17. gününde yani bugün okul, hastane, cami ve kiliseler de İsrail’in hedefinde…

İsrail Ordusu sadece bir günde Gazze Şeridi’nde 320 noktayı vurarak 400 Filistinliyi öldürdü.

Bu saldırılarda çoğu çocuk, 5 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti.

Anadolu Ajansı’na göre İsrail saldırısının 17. gününde Gazze Şeridi’nde ölenlerin sayısı 5 bin 87’ye, yaralananların sayısı da 15 bin 273’e yükseldi.

Hayatını kaybedenlerin 2 bin 55’i çocuk, 1119’u kadın.

57 sağlık personeli öldü, 12 hastane ve 32 sağlık merkezi hizmet dışı kaldı.

18 gazeteci yaşamını yitirdi.

Tüm bu gelişmelerin ortasında, İsrail saldırılarına yeni bir boyut kazandıran olay şuydu: 10. günün akşamı Gazze’deki Ehli Arab Hastanesi’ni bombalandı.

Bu saldırıda İsrail, 471 kişiyi öldürdü.

 

10. Günün Akşamı

İsrail saldırılarında 10. günün akşamı gerçekleşen Ehli Arab Hastanesi bombalaması, İsrail saldırılarının niteliğini ortaya koyan en önemli olaydı.

Geçen hafta yazımızı tamamladıktan sonra gerçekleşen bu bombalama, belki de savaşın en önemli olayı olmaya aday…

Saldırıda çoğu çocuk 471 kişi hayatını kaybetti. Olay sırasında hastanede sadece hastalar değil, bombardımandan kaçarak binaya sığınan yüzlerce kişi vardı.

7 Ekim’de Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları öncülüğündeki Filistinli direniş gruplarının İsrail’e karşı başlattığı “Aksa Tufanı” operasyona karşılık (daha doğrusu bu eylemler bahane edilerek), İsrail ordusu “Demir Kılıçlar” operasyonunu başlatmıştı.

Gazze’ye yağan bombalardan kaçanlar için bir “sığınak” vazifesi gören El-Ehli Baptist Hastanesi (Ehli Arab Hastanesi) 17 Ekim akşamı bombalandı.

Sağlık Bakanlığı, saldırıya uğrayan El-Ehli Baptist Hastanesi’nde 471 Filistinlinin öldüğünü, 314’ten fazla kişinin yaralandığını açıkladı.

İsrail bu eylemi üstlenmedi, “Hamas yaptı!" diyerek yan çizdi…

Oysa bombalamayı kimin yaptığı açıktı, netti… Reuters Ajansı, hastane sözcüsü Eşref El-Kidra’nın olayı “İsrail katliamı” olarak nitelendirdiğini bildirdi.

İsrail’in ölçü, insaf tanımayan saldırılarının hedefinde bu defa umulmayan bir mekân vardı.

Okul, hastane, cami ve kiliseler İsrail’in artık hedefindeydi, Hamas’ın elinde 222 rehine olmasına rağmen vuruyordu…

Üstelik bu olay sonrası İsrail, Gazze şeridinde BM’ye ait Han Yunus mülteci kampında bulunan ve sivillerin sığındığı bir okulu da vurdu.

Ama Ehli Arab hastanesinin özel bir yeri vardı.

1882 Ahli Arab Hospital 

Ahli Arab Hospital

17 Ekim akşamı bombalanan Ehli Arab Haslanesi Girişi

17 Ekim 2023 akşamı bombalanan Ehli Arab Hastanesi


El-Ehli Baptist Hastanesi'nde cenazelerin arasında basın toplantısı


Ehli Arab Hastanesi

1882 yılında kurulan Hastane, Gazze’deki en eski hastanelerden biri.

Ehli Arab yahut diğer adıyla El-Ehli Baptist Hastanesi, Gazze kent merkezinin güneyindeki Zeytun mahallesinde yer alıyor ve Kudüs Piskoposluğu tarafından yönetiliyor.

Hastane, Gazze’deki en eski sağlık kuruluşlarından biri. Anglikan Kilisesi'nin Kilise Misyoner Topluluğu (CMS) aracılığıyla 1882’de kuruldu. ABD merkezli Güneyli Baptist Topluluğunun 1954 ile 1982'de işlettiği hastanenin yönetimi, daha sonra Filistin Anglikan Piskoposluğuna devredildi.

İşte bu mekânda İsrail'in 17 Kasım saldırısında en az 471 Filistinli öldürüldü.

El-Ehli Baptist Hastanesi’ni yöneten Kudüs Piskoposluğu, İsrail'in saldırısını "insanlığa karşı suç" olarak tanımlayarak uluslararası kamuoyuna böylesi saldırıların tekrarlanmaması için harekete geçme çağrısı yaptı.

“Lütfen hastanenin, çalışanlarının ve orada barındırılan hasta ve mültecilerin güvenliği için dua etmeye devam edin. Ve eğer herhangi bir siyasi etkiniz varsa, lütfen İsrail hükümetinin hastanemizi bombalamasından vazgeçmesini sağlayın!”

(BİA Haber Merkezi)

İsrail’i bu kadar fütursuzca nasıl saldırabiliyor?

Başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerin desteği mi?

Tüm dünyada halk toplulukları bu katliamı nefretle kınayıp gösteriler yaparken, hatta Tel Aviv sokaklarında İsrailli Yahudilerin bile İsrail saldırılarını protesto ettiği yerde, Batılı devletlerin İsrail politikasını desteklemesi ne anlama geliyor?

 

Saldırıların 17. gününde rutine bağlanan haberler:


§  İsrail'in Gazze'ye yönelik dün geceki saldırılarda en az 400 Filistinli yaşamını yitirdi.

§  İsrail ordu radyosu: Gazze'ye kara harekâtı, takviye ABD kuvvetleri gelene kadar ertelenecek.

§  İşgal altındaki Batı Şeria’da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 90 Filistinlinin öldüğü belirtildi.

§  Tel Aviv yönetimi, abluka altındaki Gazze Şeridi’ni Mısır’a bağlayan Refah Sınır Kapısı’ndan insani yardım geçişlerine izin verileceğini duyurdu. Karar, ABD Başkanı Joe Biden’ın ziyaretinin ardından açıklandı.

§  İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, Gazze sınırı yakınlarında "Hava Kuvvetleri Harekât Komutanlığı" toplantısında açıklama yaptı: "İsrail ordusunu durdurabilecek hiçbir şey yok. Manevranın (İsrail'in Gazze saldırılarına verdiği isim) operasyonel yönü, hava kabiliyeti ve kara harekâtından oluşuyor. Gazze'deki kara harekâtı, oradaki son savaş olmalı çünkü sonrasında Hamas olmayacak. Bu, bir ay, 2 ay, 3 ay sürebilir ama sonunda orada Hamas kalmayacak."

§  İsrail ordusunun Gazze'ye saldırıları sonucu yaşamını yitiren gazeteci sayısı 23'e çıktı. Çatışmalarda 19'u Filistinli, 3’ü İsrailli ve biri Lübnanlı olmak üzere 23 gazeteci yaşamını yitirdi.

§   İsrail'in Gazze saldırılarında yıkılan cami sayısı 32'ye yükseldi

§   Gazze'den düzenlenen saldırılarda 308'i asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.

§  Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 2 bin 55'i çocuk, 1119'u kadın olmak üzere 5 bin 87 kişinin öldüğünü, 15 bin 273 kişinin yaralandığını duyurdu.

§  İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim'den bu yana İsrail ordusu ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmalarda ise 26 Hizbullah üyesinin yanı sıra İslami Cihad Hareketi'nden 6, Hamas'tan 3, Hizbullah destekli Sünni Direniş Tugayı mensuplarından da 2 kişi hayatını kaybetti, biri gazeteci 4 sivil hayatını kaybetti.

§  Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 3 İsrail askeri ve bir İsrailli sivil yaşamını yitirdi.

§  İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi’nin orta kesimlerindeki Şifa Hastanesi ve Kudüs Hastanesi çevresini hedef aldı.

 

Son Yerine

 

Yazının “sonuç” kısmına geldik ama Filistin konusunun sonu yok! Şu satırları yazdığımız sırada Gazze’de acaba kaç kişi İsrail bombaları altında can veriyor, daha kaç kişinin ölmesi gerekiyor?

Kapitalizmin “talep sorunu” bu olsa gerek; açgözlü tekellerin, silah tacirlerinin bitmek bilmeyen ihtirasları…

Emperyalizm var olduğu sürece, sürüp gideceğe benzer bu ölümler…

Dünyanın gözleri önünde yaşanan insanlık trajedisi…

Ölenler yalnızca Filistinliler mi, yoksa tümüyle insanlık mı ölüyor?


İsrail Haritası(!) Gazze Batı Şeria Kudüs Tel Aviv

İsrail-Filistin Sorununun Tarihcesi-1897'den 2022'ye 
(Bianet)

İsrail'in saldırılarının 17. gününde  durum
(AA)

Ünyekent, 25.10.2023