20 Aralık 2023 Çarşamba

Gazeteci Bilal Çetin


 

Gazeteci Bilal Çetin

 

Üniversite son sınıftaydım.

Nasıl olduysa yolumuz bir biçimde kesişmişti O’nunla…

Siyasal’a bağlı Basın Yayın Yüksek Okulu’nda okuduğu kalmış aklımda.

O yıllarda başladığı okulu bitirip, deneyimli bir gazeteci olacaktı.  

Birçok ulusal gazetede muhabirlik, köşe yazarlığı ve temsilcilik görevlerinde bulundu.

Ankara gazeteciliğinin önde gelen isimlerinden biri oldu.

Bilal Çetin, 18 Aralık Pazartesi günü 65 yaşında hayatını kaybetti.

Bir süredir Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde karaciğer kanseri tedavisi görüyormuş. 

"Cumhuriyet yıllarında birlikte çalışmıştık. Sessiz, sakin ama haberin kokusunu iyi alan bir gazeteciydi…” diyor Faruk Bildirici, Bilal Çetin için…

“O da veda etti bizlere…" demiş.

 

Bilal Çetin Kimdir?

1958 yılında İzmir’in Bergama ilçesinde doğan Çetin, Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksel Okulu’nu bitirdi.

Mesleğe 1979 yılında Türk Haber Ajansı’nda başlayan Çetin, Rapor, Yeni Asır, Dünya ve Cumhuriyet gazetelerinde ekonomi muhabirliği yaptı. Yeni Yüzyıl, Yeni Binyıl, Radikal ve Sabah gazetelerinde Ankara temsilcisi ve köşe yazarı olarak çalışan Çetin, Vatan gazetesinin kuruluşundan itibaren 12 yıl Ankara temsilcisi olarak çalıştı.



“Hayali İhracatın Boyutları – Soygun” isimli bir kitabı bulunan Çetin, Çağdaş Gazeteciler Derneği tarafından verilen “Başarı ödülü” ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 2003 yılı Sedat Simavi ödülünün sahibiydi.

Gazeteci Semra Çetin ile evli olan Bilal Çetin’in bir de kızı vardı.

Epeydir medyada görünmüyordu.

Üzüldüm, sessizce aramızdan ayrılışına…

Ailesine ve sevenlerine dayanma gücü diliyorum.

Mekânı cennet, yattığı yer nur içinde olsun.


 

Ünye Cumhuriyet Meydanı

Yaklaşık on beş gün önce Başkan Tavlı tarafından Cumhuriyet Meydanı’nın yenilenmeye ihtiyaç duyulduğu belirtildi.  “Böyle bir projeyi Büyükşehir Belediyemiz planlamakta. Bundan sonra ki dönem için planlıyorlar. Bu proje meydan bölgesinde ciddi bir rahatlamaya vesile olacak.” dedi.

Aralık ayı olağan belediye meclis toplantısında Başkan Tavlı, Ünye Cumhuriyet Meydanı ile ilgili projesinin Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne ait olacağı vurgulandı.

Meydanın yenilenmeye ihtiyaç duyduğunu Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Hilmi Güler’le istişare ettiklerini, artık Cumhuriyet Meydan’ında peyzaj olarak kullanılan parke taşlarının kırıldığını, söküldüğünü, tamir edilse de eski görseline kavuşmadığını söylüyor Sn. Tavlı…

Özetle meydanda artık bir yenilenmeye ihtiyaç olduğu ileri sürülüyor.

Durum “yenilenme” ile sınırlı değil…

Cumhuriyet Meydanı’na altı otopark olacak yeni bir projenin planlandığı da açıklanıyor:

“Bundan sonra Cumhuriyet Meydanı’nın yenilenmesi, altı otopark yapılarak bu bölgenin de rahatlatılmasına vesile olacak. Böyle bir projeyi Büyükşehir Belediyemiz planlamakta. Bundan sonra ki dönem için planlıyorlar. Bu proje meydan bölgesinde ciddi bir rahatlamaya vesile olacak.”

Henüz Ünye Çamlık Mesire Alanı için elinden geleni ardına koymayan Büyükşehir Belediyesi, bu defa Meydan Projesi ile sahaya çıkıyor.

Henüz belleğimizden silinmedi, bir önceki BŞB Başkanı döneminde Ünye Çamlığı’nı parsel parsel pazarlamayı düşünüyorlardı.

Rant projesi Ünyelilerin tepkisine tosladı, dikey mimariden vaz geçildi. Çam ağaçları yerinde kaldı. Daha mütevazı olan yatay yapılaşmayla yetinildi.


Son dönem faaliyetleriyle eski projelerin unutulmadığı, er geç yeniden gündeme geleceğinin sinyalleri verildi. Nasıl mı? Çamlık girişine “Ordu Büyükşehir Belediyesi Çamlık Tesisleri” yazan bir beton kapı kondurdular ki, zannedersin Antik Efes kenti girişi…

Şimdi de altında otopark olan yeni bir meydan projesiyle gündeme geliyor Sn. Hilmi Güler.

2019 yerel seçimlerinden önce görevden el çektirilen eski BŞB Eski Başkanı Sn. Enver Yılmaz’a gelirsek… Duyduk ki 2024 yerel seçimleri için ısınma turlarına başlamış. Yeniden aday yapılır mı Ordu’dan, bilmiyoruz.

Tek bildiğimiz, bu kesimden kim gelirse gelsin Ünye için sonuç değişmeyecek!

 

Ünyeli Bir Hemşerimin Meydan Projesi Manifestosu

Düşüncemi yansıttığı için yinelememek adına değerli hemşerimin iznine sığınarak, sosyal medyada yayınladığı görüşünü buraya aktarıyorum:

“Bugün sosyal medyada yerel bir gazetenin bir haberini okudum içimde dağ gibi bir endişe belirdi. Büyükşehir yöneticileri eğer yeniden seçilirler ise ilk olarak meydana yeraltı otoparkı projesi düşünüyorlarmış. Son zamanlarda yerel yöneticilerin yaptıkları beni mutlu etmek şöyle dursun ıstıraba sevk ediyor. İçimde şöyle bir his beliriyor sanırım orada büyük bir rant imkanı var. Kimseyi kanıtsız suçlayamam. Olayın bu tarafı devletin denetimle görevli yetkililerinin işi. Gerçek gazetecilerin ilgi alanı... Ben sadece birkaç soru sormak istiyorum:

1) Madem yeraltı otoparkı ihtiyacı vardı, neden yapılmış olan projeye daha önce dâhil edilmedi, şimdi orayı yeniden kırıp kazmak israf değil mi?

2) Mevcut alanı olduğu gibi koruyacak mısınız, yoksa hem daraltıp hem de bütünlüğünü parça pürçek edip dağıtacak mısınız?

3) Çınarı mevcut alandan ayırıp güya trafiği rahatlatmak için iç taraftan yol geçirecek misiniz?

4) Mevcut projenizde belki 60 yıl önce dikilmiş ağaçları yok etmeyecek misiniz?

5) Atatürk parkının karşısındaki alan hem yeraltı hem yer üstü katlı otopark için gayet uygun hem de yakın iken meydanı bozmak doğru mudur? Ekonomik midir?

6) Gelişmiş kentler şehrin dokusunu olabildiği kadar korumaya ve şehrin merkezindeki şehirle özdeş yerleri aynı tutmaya çalışırken şehirde iyi kalmış iki üç şeyden biri olan meydanı yeniden şekillendirmeye çalışmak şehre iyilik midir, kötülük müdür?

7) Bu kararı şehrin sakinleri ile konuşacak projelerinizi insanlarla paylaşacak mısınız, yoksa burnunuzun doğrultusunda giderek kafanıza göre mi yapacaksınız?

8) Şehir merkezinin öncelikli sorunu şehre arabasız gelemeyen azınlık beyefendilere otopark yapmak mıdır yoksa şehrin tamamına trafikten arınmış çok daha geniş meydan ve parklar yapmak mıdır?

9) En merkezi caddeler olan hükumet ve belediye caddelerinin kaldırımların bile işgalden koruyamayanlar otopark yapıldığında koruyacaklar mı? Vatandaş için bir şey değişmeyecek ise belediyenin otopark gelirinin artmasının halka ne faydası vardır?

10) Şehrin sakinlerinin genel rızasını almadan karar almanın yerel yönetim felsefesi ile bağı var mıdır?

Neyse şimdilik 10 tane ile sınırlı tutalım. Çünkü dinlemeye muradı olmayana elli madde sıralasan sivrisinek sazı muamelesi görür. Benim için hava hoş, emekli olunca memlekete gelince, iki üç kez sevip sayarım, rahatlar sonra da sittir olup giderim. Daimi olarak yasayacak Ünyelilere yazık olmaz mı?

 

Not: Beni bir kez mahcup etmelerini temenni ediyorum, kanaatim odur ki en güzel bir proje bile mevcut olandan daha iyi olmaz. İnşallah böyle bir şeye girişmezler. Öyle bir proje olsun ki bütünlük bozulmasın alan daha çok genişlesin meydan tamamen trafikten arındırılsın ağaçlar proje bitiminde yerlerine yeniden dikilsin sosyal amaçlı bir takım ilaveler ile insanların oturduğu dolaştığı kültürel etkinliklerin yapıldığı çok güzel bir şey olsun. Ama ne kadar hassas olunursa olunsun bu temennilerimin olması çok çok zor. Neredeyse imkânsız üstelik o proje için harcanacak para ile Ünye’ye en az üç otopark yapılır. Şehrin parasına yazık. Gelecek de bir gün gelecek, bakalım nasıl gelecek? Lütfen beni mahcup eder ve vazgeçerler. Teşekkür etmeyen namerttir!” 

20.12.2023, Ünyekent