10 Mart 2021 Çarşamba

Yunus Emre Etkinlikleri


Yunus Emre Etkinlikleri

 

Yunus Emre'nin doğumunun 750'nci yıl dönümü dolayısıyla 1991'de UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri'nde yer almıştı. Bu etkinlik ülkemizde çeşitli biçimlerde değerlendirildi. Ünye’de Yunus Emre’yle ilgili çalışmaların ivme kazandığını hatırlıyorum.

2021 yılında, vefatının 700. yılı kapsamında ülkemizde Cumhurbaşkanlığının 2021/1 Genelgesi ile “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak ilan edildi. Bu kapsamda, “Dünya Dili Türkçe” adıyla yurt içinde ve dışında etkinlikler düzenlenmesine karar verildi. Düzenlenecek etkinliklerin Kültür ve Turizm Bakanlığının koordinasyonuyla yürütüleceği duyuruldu.

29 Ocak 2021 tarihli Genelge’nin ardından, Ordu eski Milletvekili Hasan Öz “Yunus Emre Ünye’de anılmalı” önerisinde bulundu.

“Yunus Emre Hazretlerinin makamı Ünye’dedir ve en iyi anma programları Ünye’de yapılmalıdır” dedi.

2021 Yunus Emre Yılında, Ünye’nin güçlü bir şekilde sesini duyurması gerektiğini belirtti. Refah Partisi’nin 20 Dönem Milletvekili Sayın Hasan Öz açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

“1970’li yıllarda başlayan Ünyelilerin Yunus Emre araştırmaları kademe kademe ilerleyerek bu günlere geldi. En önemli çalışmalar da 1984’te Çağrı Gazetesi öncülüğünde başlattığımız derin araştırma ve kampanya ile değer kazandı. Devamında önce hemşerilerimizin genel kabulü, sonra Ünyeli öncülerin ve yöneticilerin ilgileri ve sivil kuruluşlarımızın artan gayretleri, çalışmalarımızın belgelenmesi neticesini doğurdu.  Ve bugün fedakârca çalışmalar sonucu Ünye’de Şeyh Yunus Emre Hazretlerinin makamı ihya edilmiş, derneği kurulmuş, yayınları ortaya konmuş durumdadır. Ancak halen bu gerçek, istenen ölçüde tüm dünyaya duyurulamamıştır. Ünyeliler olarak bize düşen görev ise bu yıl Yunus Emre’yi en fazla Ünye’den anlatmak, tanıtmak, anmak ve sesimizi duyurmaktır.”

Sayın Öz’ün bu çağrısına, başta Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı ve Ünye Yunus Emre Derneği Başkanı Yaşar Argan olmak üzere çok sayıda resmi-sivil, kurum ve kişilerden destek geldi.

Bu kapsamda, 2021 yılında neler yapılması gerektiği düşünüldü.

Mayıs’ta görkemli bir anma günü düzenlenmesi…

Yunus Emre adına Ünye veya Ordu’da bir vakıf kurulması.

Yapılacak olan Üniversite kampusuna “Yunus Emre” adı verilmesi.

Ve Ünye Devlet Hastanesi’nin adına “Yunus Emre” adının eklenmesi gibi öneriler gündeme getirildi.

Ünye’deki sivil toplum örgütlerinin ve Ünye Belediyesi’nin bu konudaki çalışmaları son günlerde yeniden gündemde…

Ancak…

Görkemli bir anma programının önünde, “Pandemi” engeli bulunmaktadır.

Sanıyorum, bu etkinliğe Valilik’ten izin çıkmadı.

Eskişehir’de Yunus Emre adı verilen bir hastane hali hazırda mevcut.

Adına Tahsis edilen “Vakıf” cemiyetleri de var.

Var olmaları, bizde de olmayacağı anlamına gelmiyor.

Daha önceki yıllarda yazdığımız gibi, Yunus Emre’nin ülkemizde 14 mezarı bulunuyor. Hatta Azerbaycan’da bile mezarı olduğu söyleniyor. Sembolik bir türbe de Ünye’de var. Azımsanmayacak ölçüde ziyaretçisi bulunan bu mekânla birlikte, Yunus Emre’nin bir makamı da Ünye’de bulunmuş oluyor.

Önemli olan Yunus’un yaşadığı ve öldüğü yerler değildir.

Yunus’u gönüllerde yaşatmaktır!

Bu kapsamda Ünye üzerine düşen görevi yapmalıdır.

 Yunus Emre Kütüphanesi

 Yunus Emre adını Ünye’ye yakıştırmak için bir öneride tarafımızdan olsun…

İnşaatı yavaş ilerlese de, Ünye’de eski pazar yerinin olduğu yerde sürmekte olan kütüphane kompleksine Yunus Emre adının verilmesi uygun düşecektir.

İlgililerin dikkatine.

Saygı ve selamlarımla….

  

10.03.2021, Ünyekent

http://www.unyekent.com/yazi/2274-yunus-emre-etkinlikleri.html