5 Şubat 2019 Salı

Karain


Karain

 Adı sıkça geçtiği halde görmediğim ender yerlerden biriydi Karain Mağarası, nihayet gidebilme fırsatı buldum...
İnsanın insan olma serüveninde neredeyse beş bin yıllık bir tanıklığa sahip olan bu mağara için "tarihin sıfır noktası" dersek, yanılmış olmayız.
Karain Mağarası'nın öyküsü "ilk insan" barınağı olarak kullanılan Paleolitik Çağ'ın (Eskitaş Devri) alt dönemlerinde başlıyor...
Sonra sırayla Mezolitik, Neolitik, Kalkolitik ve Tunç Çağı insanları kullanıyor bu mağarayı...
Ardından Arkaik Dönem ve Roma egemenliği dönemi geliyor.
Bu zamanların tümünü kapsayan, kesintisiz bir yerleşim mekanı olma özelliği taşıyor Karain Mağarası...
Bu yönüyle Yarımburgaz Mağarasıyla birlikte sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en önemli doğal mağaralarından biri olma özelliği taşıyor.

Karain Mağarasını Kim Buldu?

Bu arkeolojik mekan 73 yıl önce Ünyeli hemşerimiz Prof. Dr. İsmail Kılıç Kökten tarafından keşfediliyor. Kökten burada öldüğü yıl olan 1974'e kadar araştırmalarda bulunuyor.
Karain Mağarası Antalya'nın 30 km kuzeybatısında, eski Antalya-Burdur karayoluna 5–6 km uzaklıkta bulunan Yağca mahallesi sınırları içinde yer alan yüksekçe bir tepededir.
Denizden yüksekliği 430-450 metredir.
Zirvedeki mağaraya 480 basamaklı bir merdivenle tırmanılmaktadır.
(Merdivenlerin orta yerinde durup, İ. Kılıç Kökten hocamızı hatırlıyoruz . Üstelik o tarihte buraya böyle "şık" bir merdivenle çıkılmıyordu, yıllarca bu tepeye nasıl tırmanabildi? Aynı merdivenlerden Ünye Kalesi için kullanılabilir mi.... Ergonomik, yormuyor!)

Karain Mağarası'nın Keşfi

Karain Mağarası keşfeden bilim insanı Ünye kökenli İsmail Kılıç Kökten hocamız, Cumhuriyet dönemi arkeolojik kazılarının üç önemli isminden biridir. Karain'i keşfettiği yıllarda Ünye'de, Cevizdere Havzası'ndaki sekilerde ve Tozkoparan Mağaralarında da araştırmalar yapmış ve bunları "Ünye'de Eskitaş Devrine (Paleolitik) Ait Yeni Buluntular" adıyla yayınlamıştır.
Karain Mağarası ve Kökten hakkında yazılanlara gelirsek...  
Karain Mağarası, 1946 yılında Merhum Prof. Dr. İsmail Kılıç Kökten’in son derece güç koşullar altında ve sınırlı olanaklarla, dolayısıyla büyük bir özveriyle yaptığı yüzey araştırmaları sırasında bulunmuş ve böylece arkeoloji dünyasına kazandırılmıştır. Kökten, 1947-1973 yılları arasında, bazı aralarla, mağaranın A Gözü hariç diğer gözlerinde kazı ve sondaj çalışmaları yapmıştır. Türkiye Prehistoryasının duayeni olarak bu alana çok büyük emeği geçmiş olan Kökten’in 1974 yılında vefatı üzerine kazılara uzun bir süre ara verilmiştir.[1]
Karain Mağarası alt paleolitikten geç Roma dönemine kadar görülen kesintisiz yerleşim izleriyle Anadolu arkeolojik çalışmalarında önemli bir boşluğu doldurmaktadır. Klasik dönemlerdeki kullanım daha çok Adak Mağara (tapınak) niteliğinde olup, mağara alnı ve dış duvarları üzerinde Grekçe kitabe ve nişler bulunmaktadır.
Yeryüzünde bilinen paleolitik mağaraların çoğu sadece bir dönemi temsil ederken Karain alt, orta ve üst olmak üzere kesintisiz bir katmanlaşma (stratigrafi) göstermekte ve bu katmanlardan elde edilen veriler, özellikle Avrupa ve Yakın Doğu arasındaki bağlantılar ve göç yolları hakkında fikir vermesi açısından önem taşımaktadır.
Karain'den ele geçirilen Anadolu'da bilinen en eski insan kalıntılarının yanı sıra mağarada ortaya çıkarılan taşınabilir sanat ürünleri de Anadolu sanatının ilk örnekleridir. (Karain'de bulunan stilize bir insan figürini, cilalanmış bir kaburga kemiğinden yapılmıştır ve Anadolu sanatının ilk örneğini oluşturur.)

Karain Mağarası Tespitleri

Karain Mağarası Türkiye'de en uzun süre araştırılan Paleolitik Çağ buluntu yeridir. Geçen yılın Nisan ayında kaybettiğimiz değerli bilim insanı Prof. Dr. Güven Arsebük, bu mağarada 1999'da Neanderthal insan fosili bulmuştur. Ülkemizde ve bu coğrafyada şu ana kadar bulunan ilk ve tek Neanderthal fosili olan bu kalıntı bilim dünyasında epeyce tartışılmıştır.

Devam edecek: Karain Mağarasında önemli tespitler, Neanderthal  İnsan nedir, Mağaradaki Tabakalanma, Kökten hocanın ardından yeni dönemde yaşanan farklı bulgular...  

Dip Notlar:

[1] Aktüel Arkeoloji, "Mağaralara Yolculuk", Sayı 45, Mayıs-Haziran 2015
[2] Prof. Dr. Veli Sevin, "Anadolu Arkeolojisi", s. 9 -10, DER Yay. İst. 2003


Ünyekent, 06.02.2019



Karain Merdivenleri, 478 basamak

Karain Mağara Girişleri

Mağara Üst Girişi

İ Kılıç Kökten

Karainde Stratigrafik Yapılanma
Karain'de Alt Paleolitik buluntular, Antalya Müzesi

Karain'de geç dönem kutsal alan işlemeleri, nişler...

Karain'de geç dönem kutsal alan yazıtları.

Mağaranın iç görünümü.

Karain'den stilize insan figürini.
Cilalanmış bir kaburga kemiğinden yapılmıştır.