1 Şubat 2023 Çarşamba

Ünye’de Ekonomi Çalıştayı

 

Ünye’de Ekonomi Çalıştayı

 

 İstanbul Teknik Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (İTÜESAM) geleneksel "Sagalassos Toplantıları” nın" dördüncüsü Ünye'de yapıldı.

Ünyeli hemşehrimiz, Prof. Dr. Õner Günçavdı’nın öncülüğünde başlatılan ekonomi çalıştaylarının ilki ve ikincisi Burdur Ağlasun’da, üçüncüsü Antalya Kaş’ta yapılan Sagalassos Çalıştayı’nın 4. sü 12-15 Ocak 2023’de Ünye Ramada Resort by Wyndham’da gerçekleştirildi.

Sessiz sedasız gerçekleşen çalıştaydan, yerel basına servis edilen metnin yayınlanmasıyla haberdar olduk. Oysa Ünye’de yer yerinden oynamalı, herkes şehrimizdeki bu etkinlikten haberdar olmalıydı.

Bir de Politikyol ‘dan Bilgehan Uçak’ın “Sagalassos Çalıştayı’nın ardından” başlığıyla yayınlanan enfes yazısından öğrendik Ünye’de olan bitenleri…

(Teşekkürlerimi iletiyorum, özellikle Ünye için yazdıklarından dolayı. Bizim sokaktan geçerken görseydim okkalı bir kahve ısmarlardım kendisine.)

 2023’ün ikinci haftasında Ünye önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. 12-15 Ocak’ta Ünye Ramada otelde düzenlenen çalıştaya birçok üniversiteden, kurum ve kuruluşlardan çok sayıda katılımcının yer aldığını öğrendik.

Ünye’deki çalıştayın ana konusu: “Seçim Sonrası Türkiye Ekonomisini Bekleyen Sorunlar ve Çözüm Önerileri”

 


Ünye’ye Kimler Geldi?

 Asaf Savaş Akat (Bilgi Üniv.); 80’li yılların ilk yarısında açmaza saplanan Türkiye ekonomisinde alternatif büyüme yollarını arıyorduk. Ünye’de sunum yapmadı, katılımcı olarak yer aldı.

İmkanım olsa, şunu sorardım Sn. Akat’a: 1980'li yılların başında, 5-10 yıl içinde gerçekleşecek büyük bir nitel sıçrama bekleniyordu, ne oldu?[1] Kırk yıldan bu yana yeni bir büyüme stratejisi görünmüyor mu?  

Şevket Pamuk (Boğaziçi Üniv.): Osmanlı -Türkiye İktisadi Tarihini ve ülkemizin tarımsal yapılarını öğrendiğimiz müstesna şahsiyetlerden biridir. Ekonomi tarihinin “bilim neferi” diyebileceğimiz önemli bir değerdir.

Alpay Filiztekin (Sabancı Üniv.): Sosyal demokrasinin özgürlük ve ekonomi anlayışını yazmış bir akademisyendir.  Ünye’deki çatıştayda “Türkiye Ekonomisi’nde Bölgesel Farklılar” adlı sunumu yapmıştır.

Erol Taymaz (ODTÜ): Sanayi ve teknoloji politikaları, işgücü piyasası politikaları, sınai dinamikler ve üretkenlik konularında araştırma yürütmektedir. Çalıştay sunumu ise “Sanayileşme ve Sanayi Politikaları: Nasıl?” biçimindedir.

İnsan Tunalı (Boğaziçi Üniv.): “Asgari Ücret Mekezli İşgüğcü Politika Önerileri” adlı sunumu yapan ekonometri ve iş ekonomisi hocası, Kurtuluş Savaşı kahramanı Tunalı Hilmi’nin torunudur.

Aykut Attar (Hacettepe Üniv.): “Türkiye Ekonomisi için Gerçek/çi Yapısal Reformlar: Nasıl?” başlıklı sunumuyla çalıştaya katılan hoca, öncelikle kendisini “araştırma” yapmakla yükümlü görmektedir.

Ebru Voyvoda (ODTÜ): “İklim Krizine Yeni Yaklaşımlar: Küresel Politikalar ve Türkiye” sunumunu izleyemedim ama “İklim Krizi ve Enerji-Ekonomi-Çevre Modelleri” adlı paylaşımını Youtube/Bilim Akademisi’nden izledim, diksiyonuna, açıklamalarına –anlayabildiğim ölçüde- hayran olduğum öğretim görevlisi…

Ceyhun Elgin (Boğaziçi Üniv.): “İktisadi/Finansal/Regülatif Kurumların Yeniden Dizaynı.” Akademik ahlakı, çalışkanlığı ve disipliniyle tanıdığım, sosyal medyadan takip ettiğim ender iktisatçılardan biridir kendisi.

Haluk Levent (Bilgi Üniv.): “Ekonomik Verilere Erişim Hakkı ve TÜİK” Ekonominin renkli siması, güler yüzü ve Ağır Ekonomi’nin mucidi.

Mehmet Gün (Daha İyi Yargı Derneği Bşk.): “Siyasi ve Ekonomik İstikrar İçin Türk Yargı Reformu” sunumuyla, ekonomik konulara “hukuk” getiren avukat. “Adli Tatil İsraftır” demiş, “Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) yürütmeye tam bağımlı hale gelmiş” diyebilmiş insandır.

Birbirinden değerli bunca akademisyeni Ünye’de bir arada görmek kentimiz için bulunmaz bir nimettir. Bu çalıştayların mimarı olan hemşehrimiz Öner Günçavdı’nın bu etkinliklerde özel bir yeri vardır.


 

Prof. Dr. Öner Günçavdı Kimdir?

 Varlığından onur duyduğumuz İbrahim Öner Günçavdı 1966 yılında Ünye’de doğdu. 1983 yılında girdiği İTÜ İşletme Fakültesi İşletme Mühendisliği Bölümü’nü 1987’de bitirdi. Warwick ve Nottingham Üniversitelerinden ekonomi alanında yüksek lisans ve doktora dereceleri bulunmaktadır. 1996 yılında tamamladığı doktoranın ardından İTÜ İşletme Fakültesi İşletme Mühendisliği Bölümü’nde  önce öğretim görevlisi, 1997’de Yardımcı Doçent, 1998’de Doçent ve 2004’te Profesör olmuştur.

Ağırlıklı olarak Türkiye ekonomisinin gelişme ve büyüme sorunları üzerine çalışan Günçavdı’nın ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanmış makaleleri, kitap bölümleri ve derleme eserleri bulunmaktadır. Ayrıca 2009 yılında Tarih Vakfı tarafından yayımlanan "Düşten Gerçeğe - Türk Sanayiinde Elginkan Topluluğu" isimli eser ile "Yolun Sonu: Türkiye’nin Büyüme, Faiz, Bölüşüm Açmazı ve Yeni Türkiye Söylemi" (Efil Kitapevi, 2015) adlı iki telif kitabın yazarıdır.

Sn. Günçavdı, 08.03.2015 tarihinde “Yolun Sonu” adlı eserini imzalayarak bana gönderme inceliğini göstermişti.

1 Temmuz 2015 tarihinde Ünye Kent Gazetesindeki köşemde değerli hocamın kitabını “Yolun Sonu (mu?)” başlıklı yazımda değerlendirmiştim: “7 Haziran 2015 seçimleri öncesi yayınlanan kitap, yakın dönem Türkiye Ekonomi'sini ele almaktadır. Değerli hocamızın konuya bakış açısı, kullandığı yöntem ve sistematik, 7 Haziran Seçimleri sonrası ortaya çıkan tabloyu rasyonel bir biçimde ortaya koymaktadır." demiştim.

Aradan 7,5 yıl geçti. Değerli hocamın yazdığı eserin son cümleleri hala güncelliğini koruyor: “Bugün ülkemizin maruz kaldığı iktisadi sorunlara çare olacak yeni bir büyüme hikayesinin daha nitelikli (katma değeri yüksek üretim), daha katılımcı (istihdam yaratıcı), daha çok katma değer yaratan (yüksek büyüme) ve nihayetinde elde edilen nimetleri hakça dağıtmayı (adil ve tüm kesimleri kapsayıcı bir gelir dağılımı) hedefleyen bir hikaye olması gerekmektedir. Elbette çevremizde ortaya çıkan yeni dünya konjonktüründe bu hedefleri dikkate alan bir hikayenin başrol oyuncusu inşaat değil, aksine sanayi olacaktır. Önümüzdeki dönemde ekonomi yönetiminde, bu amaçları ve bu aktörü önemseyen ve teşvik eden bir anlayışa ihtiyaç duyulmaktadır.”      

Tekrar çalıştay konusuna dönersek…

 

Neden Sagalassos Çatıştayı?

Aslı “Ekonomi Çalıştayı”dır.

“Sagalassos Çalıştayı” diye anılması, bu toplantıların 4-7 Ekim 2018 tarihleri arasında Burdur’un Ağlasun ilçesinde bulunan Akdağ eteklerindeki antik kent Sagalassos yakında başlamasıdır. İlk çalıştayın konusu “Globalleşmenin Gölgesinde Eşitsizlikler” dir.

Çalıştayı düzenleyen İTÜ Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi İTÜESAM’dır.

Giriş bölümünde belirttiğimiz gibi, çalıştayı Öner Günçavdı düzenliyor.

Bir sonraki ekonomi çalıştayı da bir yıl sonra yine Sagalassos yakınında düzenleniyor. Böylece arkeolojik kazılarla gündeme gelen kentin, bu defa bir ekonomi çalıştayıyla tanıtımı yapılmış oluyor. Gelen konuklarlabirlikte Burdur Müzesi ve Sagalassos Antik Kenti geziliyor.

 

Sagalassos Antik Kenti

Biz bu kentin yabancısı değiliz aslında… Burdur’un Ağlasun ilçesinde, Akdağ eteklerinde yer alan antik kenti 2020 yılının yazında ziyaret etmiş ve 9 Eylül 2020’de Ünye Kent Gazetesi’ne izlenimlerimizi yazmıştık.

Torosların Batı eteğine yaslanan ve derin vadilere hâkim kent, binlerce yıldır antik suyun aktığı Antoninler Çeşmesi, agoraları, Roma hamamları, Macellum yapısı, üzerinde dans eden kızlarla bezeli Kahramanlar Anıtı (Heroon), kütüphanesi ve tiyatrosuyla görkemli bir geçmişi yansıtıyor.

Sagalassos Çalıştaylarının üçüncüsü 11-14 Kasın 2021’de Antalya’nın Kaş ilçesinde yapıldı. 3. Çatıştayın ana konusu: “Salgın Sonrası Ekonomik Toparlanma: Ne Yapmalı?”

İlk sunum Asaf Savaş Akat’ın “Türkiye Ekonomisi Zor Kavşakta” idi. Kaş’ta bir kütüphanede düzenlenen toplantıların neredeyse tamamı Youtube üzerinden yayınlandı.

Ünye’de düzenlenen çalıştayın dördüncüsüne gelirsek…

Türkiye’nin Davos’u olarak bilinen Ünye’de bu çalıştayın yapılması ve konukların Ramada otelde ağırlanması isabetli olmuş. Hemşehrimiz Öner Günçavdı’nın varlığı bu konuda belirleyici öğe olmalı…

Ancak çalıştayda varlığıyla övündüğümüz Ünye İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi’yle yeterli işbirliğinin sağlanmamış olması, bir eksikliktir.

12-15 Ocak 2023’te düzenlenen 4. Sagalassos Çalıştayı Ünye Ramada Resort by Wyndham yerine, Ünye İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılmalıydı.

Çalıştayın ardından Ünye Kalesi ve diğer tarihi-turistik yerler ziyaret edilmeliydi.



01.02.2023, Ünyekent


[1] “1980'li yıllar, Türkiye toplumu için önemli bir kavşağa işaret etmektedir. Osmanlı-Türk toplumunun 19. yüzyılda başlayan çağdaşlaşma/sanayileşme/kapitalistleşme süreci son aşamasına gelmiş gibi duruyor. Bence, tarihin olağan seyri, önümüzdeki 5-10 yıl içinde, siyasi, ideolojik ve iktisadi düzeylerde iki yüzyılın birikimlerinin büyük bir nitel sıçrama ile sonuçlanmasını gerektiriyor.” A.S.Akat, Alternetif Büyüme Stratejisi. İletişim Yay. 1983, s. 94