30 Ocak 2019 Çarşamba

Gündem Dışı


Gündem Dışı


Yerel seçimlerin gündemde olduğu bir zamanda, bir parça gündem dışına çıkmak ve bu hafta farklı bir konuda yazmak istiyorum.
Yedi yıl önce Ünye turizminden ve kentsel markalaşmadan söz etmiştik ve şöyle demiştik:
"Turizm, kabuğunu kırmak için çabalayan Ünye’nin hâlihazırda en umut veren sektörüdür. Hatta turizm projeleri, ticaret ve sanayi girişimlerine engel olmak şöyle dursun, diğer sektörleri de canlandırır, daha fazla ticaret, daha yetkin bir sanayi ve daha kaliteli bir hizmet sektörü demektir. Bütün mesele, Ünye’nin sahip olduğu potansiyeli doğru hesaplamak ve bu konuda samimi, ciddi ve tutarlı bir çaba gösterebilmektir."
"Ünye’nin Turizm Potansiyeli ve Markalaşma", Ünye Ticaret ve Sanayi Odası'nın 2012 yazında çıkardığı bir bültende yayınlanan bu yazıyı Ünye Tarih Araştırma Grubu olarak değerli çalışma arkadaşım Sayın Ahmet Kabayel'le birlikte yazmıştık.
Bunca zaman geçti aradan; belediye başkanları, mülki amirler, ve yöneticiler değişti, kimler geldi, kimler geçti...
Şimdi merak ediyoruz.
Bu süre zarfında değişen bir şey oldu mu?
Bu ve benzeri konularda önemli bir çaba gösterildi mi?

Marka Şehirler

Sözünü ettiğimiz yazıda Pazarlama uzmanı Philip Kotler'den bir alıntı yapmıştık:
“Ürünler birbirine benzedikçe, şirketler ‘marka’ yaratma yoluna gidiyor. Rekabet sadece ürünler ve firmalar arasında gerçekleşmez. Ülkeler ve şehirler de birbirleriyle rekabet eder.”
Bu minval üzre Ünye'yi bir "Marka Şehir" yapma ideali üzerinde durmuştuk.
Ünye'den bir marka şehir çıkabilir miydi?
Çok iddialı bir sav gibi dursa da, "imkansız" değildi.
Bu konuda en ciddi adımlardan biri, geçtiğimiz yıl Ünye Belediyesi'nin bir reklam ajansına yaptırdığı Ünye'nin reklam filmiydi.
"Yeşilin Gölgesine Mavinin Ötesine" mottosuyla sunulan bu çalışma, Ünye'ye yeni bir simge arayışını da beraberinde getirdi.
[Merak edenler; https://varilci.blogspot.com/2018/05/yesilin-golgesine-mavinin-otesine.html adresinden yahut Ünyekent'in web sayfasında http://www.unyekent.com/yazi/207-yesilin-golgesine-mavinin-otesine.html adresinden ilgili yazımıza ulaşabilirler. Ünye Logosu ise; https://varilci.blogspot.com/2018/05/unye-logosu.html adresinde yahut Ünyekent'in web sayfalarında; http://www.unyekent.com/yazi/222-unye-logosu.html adresinden ulaşabilirler.]  
Reklam filmini GENNA Ajans çekmişti. Ajans sahibi hemşerimiz Sayın Ahmet Selim Tuncer, İtalya'dan örnek vererek " markalama becerilerinin arkasında Rönesans var" demişti. "Soyut değerler inşa ederek bu dönemin [içene düştüğümüz kısır döngüyü kastediyor olmalı] aşılabileceği" savını öne sürüyordu.     

Gümüşhane Kongresi

27-29 Eylül 2018'de Gümüşhane'de düzenlenen "International Brand and Brand City Congress" [Uluslararası Marka ve Marka Kent Kongresi] son dönemde bu konuda atılan en önemli adımlardan biriydi.
Gümüşhane, "Ne alaka?" demeyin...
Birileri çıkıp, yüreklilikle böyle bir çabayı gösterebilirse, oluyor.  Gümüşhane Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyelerinin çabalarıyla başarılan uluslararası bir kongre muhteşem bir katılımla gerçekleşiyor. Hemşerimiz Sn. Tuncer de bu kongrede açılış konuşması yapanlar arasındaydı.
Kongrede marka, pazarlama ve marka kent oluşturma konusunda üç gün süren yoğun bir bilgi alışverişi ortaya konuyor. Özellikle şehir markalaşmasında, tarihi yapıların rolü Ünye açısından önemli... Konuya ilişkin bilgiye aşağıdaki adresten ulaşmak mümkün:

Marka Kent Ünye?

Gümüşhane'de bu gelişmeler yaşanırken, aynı tarihte Ünye'de canhıraş bir hesaplaşma içindeydik. Yerel seçimler öncesi adaylık mücadelesi, belediye üzerinden yaratılan fırtına, teftiş, istifalar ve nihayet görevden el çektirmelerle yaşanan bir süreç...
Sevabıyla günahıyla yapılanlar yahut yapılamayanlar ortadadır.
Örneğin şehrin en işlek noktasına kondurulan çok katlı bir AVM, kent markasına nasıl katkı (!) sağladı?
Cevizdere tarihi sit alanı mı, çöplük mü olmalı?
Çamlık ne olacak?
Tarihi Ünye Evleri'nin durumu...
Üniversite kampusu, Niksar Yolu, OSB, kültür sarayı ve kütüphane inşaatlarına ne oldu?
Seçimlere günler kala, aslında bunları konuşuyor olmalıydık.
Gündemin ne kadar dışında kaldık, değil mi?

30.01.2019, Ünyekent