24 Mayıs 2023 Çarşamba

14 Mayıs 2023 Seçimlerinde Ordu

 


14 Mayıs 2023 Seçimlerinde Ordu

  

Pazar günü CHP listesinden seçilen milletvekilleri Seyit Torun ve Mustafa Adıgüzel’in Ünye seçmeniyle selamlaşması vardı. Sahilde bir grup destekleyeniyle geçtiklerine tanık olduk.

Akşamüzeri, biz de eşimle yürüyüş amaçlı sahile çıktık. Bu defa AK Parti listesi üçüncü sırasından milletvekili seçilen Mustafa Hamarat’la karşılaştık. Kendisini tebrik edip, beş yıl sonra yeniden seçildiği görevin hayırlı olmasını diledik. Görüşmeyi kısa tuttuk, yanındakilerle birlikte meşgul etmek istemedik. Ayaküstü de olsa birkaç cümleyle düşündüklerimizi ifade etmek isterdik ama yeri ve zamanı değildi.

Ne düşündüğümüzü, 2023 seçimlerini değerlendirirken, Ordu özelinde yazmak daha doğru olacaktı.

 

2023 Seçimleri ve Ordu   

Sürpriz yoktu, beklenen oldu.

Milletvekili seçimlerinde Ordu merkez ilçede (Altınordu), Ak Parti % 34; CHP % 33’lük oy oranıyla birbirlerine oldukça yakınken; Çaybaşı, İkizce ve Akkuş kazalarında Ak Parti yine açık ara öndeydi.

Ünye’de: Ak Parti % 52,14 (45.015 oy); CHP % 16,17 (13.876 oy) aldı.

Ordu genelinde: Ak Parti % 45.25; CHP % 24.22; MHP % 12.73; İP % 9,78; YRP % 2.29; BBP % 0,81 oranında oy aldılar.

Bu oylara göre AK Parti 3, CHP 2 ve MHP 1 milletvekilliği kazanmıştır.


 

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise, Erdoğan % 62.16; Kılıçdaroğlu % 32.45; Oğan % 4.81; İnce % 0.59 oranında oy aldı.



Her iki seçim de sonuçları itibariyle bir önceki seçimlerle neredeyse aynı…

Ordu seçmeni oyunu değişimden yana kullanmadı.


Ordu Milletvekilleri

Partilerin Ordu’daki milletvekili sayıları da bir önceki dönemle aynı:

Ak Parti 3, CHP 2 ve MHP 1… Biraz daha yakından bakalım önümüzdeki dönem mecliste Ordu’yu temsil edecek milletvekillerine:


 

Ak Parti Birinci Sıra Adayı Mahmut Özer

Ak Parti ilk sırada halen Milli Eğitim Bakanı olarak görünen Mahmut Özer yer alıyor. Aslen Tokat’lı. 1970 yılında Tokat'ın Yazıbaşı köyünde doğdu. İlk ve orta öğrenimini memleketi Tokat'ta gördü. 1988’de Tokat İmam Hatip Lisesini bitirdi. 1992’de İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nde profesör unvanı alan Özer, aynı üniversitede rektörlük yaptı. Ağustos 2021 tarihinden itibaren Millî Eğitim Bakanı olarak atandı.

Ordulular tarafından “İthal aday” olarak değerlendirilen Sn. Özer’in “siyasi arenadaki başarısı” tartışmalara neden olmuş, Ordu’dan birinci sıra aday yapılması ise parti teşkilatında istifalara yol açmıştır.

 


Ak Parti İkinci Sıra Adayı İbrahim Ufuk Kaynak

Ordulular tarafından, 2022'de sokak röportajında gündeme ilişkin değerlendirmeler yaparken yıldızı parlayan “Trabzonlu bir Arkeolog” olarak biliniyor. Doğum yerinin Ordu olarak görünmesi Ordulu olduğu anlamına gelmiyor, aslen Trabzonlu, anne tarafından Ordulu olduğu belirtiliyor. İbrahim Ufuk Kaynak, Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü mezunu… Araştırmacı olan Kaynak yurt dışında birçok ülkeyi gezmiş, Türkiye, Osmanlı ve Selçuklu tarihi üzerine çeşitli araştırmalarda bulunmuş bir isim.

Sn. Kaynak aslen Ordulu olmasa da, mevcut donanımıyla Ordu’ya yararlı olabilecek potansiyele sahiptir. Yine de Ordu’yu bilmeyen, Ordu ile ilgili bir fikri olmayan adayların milletvekili olması Orduluları tedirgin etmiştir.

Seçilmesi garanti olan yerlere hak etmeyen adayların yerleştirilmesi, seçmenin iradesine saygısızlık olarak değerlendirilmiş ancak bu durum sandığa yeterince yansımamıştır.

Benzer bir durum İYİ Parti’de yaşanmıştır.

İdris Naim Şahin’le ivme kazanması beklenen İYİ Parti’de “yıllarca emek vermiş insanlar, İl Başkanları ve benzerleri ya sıralamada yok ya da ilk ikide yok” denmiştir. Milletvekilliğini en çok hak eden insanlar yıllarca köy köy, mahalle mahalle dolaşmış, partisini anlatmış, vatandaşın derdini dinlemiş, imkânsızlıklar içinde çözüm bulmaya çalışmıştır. Sıra siyasetin en tepe noktalarından biri olan milletvekilliğine gelince “Sen dur, başkası gelsin!” denmesi yenilir yutulur bir şey değildir.

Sonuçta Ordu şehri, “Büyükşehir” olmayı Sn. Şahin’e borçlu olsa da, Ordu siyaseti için Sn. Şahin kötü bir anı olarak kalmıştır.

 

Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı-Mustafa Hamarat

Ak Parti Üçüncü Sıra Adayı Mustafa Hamarat

Sn. Hamarat için hiç kimse olumsuz yargıda bulunmamıştır. 1972 Akkuş doğumludur. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, AK Parti Ordu 23. dönem ve 24. dönem milletvekilidir. 2007 ve 2011 tarihlerinde Ordu’dan iki dönem seçilen Sn. Hamarat, milletvekilliği süresince; Anayasa Komisyonu, Adalet Komisyonu, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, Bayındırlık İmar Ulaşım ve Turizm Komisyonu üyeliğinde bulundu. İki dönem kuralı gereği milletvekilliğine aday gösterilmedi, AK Parti Genel Sekreter Yardımcılığında bulundu.

Pazar günkü karşılaşmamız başka bir mekânda olsaydı, kendisiyle şöyle bir diyalog içinde olurdum:

Sn. Hamarat, siz hukukçusunuz. Parlamentoda Ünye’nin hukukunu temsil edebilecek tek vekil sizsiniz. Yaklaşık on yıl önce, Sebile Hanım Konağı’nda kahvaltıda size şöyle bir soru sormuştum: “On yıllık iktidarınızda Ünye için unutulmayacak hangi eseri yaptınız?”

Cevap olarak “bazı yolları” örnek vermiştiniz.

Ünye-T0kat yolu hala duruyor Sn. Vekil’im…

Sizden yıllar önce başlayan Ünye Organize Sanayi, yirmi yıllık devri iktidarınızda da bir türlü faaliyete geçemedi. (Fatsa ikinci Organize Sanayini tasarlıyor.)

Yirmi bir yılı bitirdiniz ama Ünye Kültür Sarayı hala bitmedi. (Fatsa ikinci kültür sarayını projelendiriliyor.)

Çok sözü edilen kruvaziyer turizminin Ünye’ye bir faydası olacak mı?

Önümüzdeki dönemde de Çamlık Sorunu yaşanacak mı?

Sahil Yolu boyunca Büyükşehir Belediyesi’ne park ücreti ödenecek mi?

Çarşamba günü kurulan köylü pazarını, Köprübaşı’ndan da öteye taşıyacak mısınız?

Kıyılarımız yağmalanmaya devam edecek mi? 

 

Sorular uzayıp gidiyor…

Aynı soruları CHP listesinden seçilen Seyit Torun ve Mustafa Adıgüzel’e de sormak isterdik, uygun bir zaman ve zemin bulabilseydik.

Şüphesiz MHP listesinden seçilen Naci Şanlıtürk’e de sormamız gerekir.

Ancak bu vekillerimiz Ünyeli olmadıkları için sorunlarımızı Sn. Hamarat kadar bilemezler.

Bir de Ünye Limanı bitişiğindeki 150 dönümlük sahada kurulması düşünülen “Ordu Serbest Bölge” meselesi var ki, uygun zaman ve zeminde yine ele alacağımız konulardan.

 

Üç gün sonraki ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimleri için Goethe’yle sonluyorum:

Asıl mucize kendine inanmaktır; sonrası hep olağan şeyler...

 
24.05.2023, Ünyekent