7 Şubat 2024 Çarşamba

Acının Yıldönümü

 


Acının Yıldönümü

 

 

Kahramanmaraş merkezli on bir ili kapsayan deprem bir yılını doldurdu. 

Kahramanmaraş'ın yanı sıra Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ'ı vuran depremde resmi verilere göre 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti, 107 bin 213 kişi yaralandı.

Gerçek kayıplar bu kadar mı?

Asla bilemeyeceğiz.

İddialar korkutucu…

Sadece Hatay’da 100 binin üzerinde yurttaşımızın hayatını kaybettiği ileri sürülüyor.

Bu iddiayı, yerle bir olan bina sayılarına bakarak doğrulamaya çalışıyorlar.

Ayrıca depremzedelerin önemli bir kısmının halen çadırlarda yaşadığı, bazılarının geçtiğimiz aylarda konteynerlere yerleştiği ve sözü edilen deprem konutlarının henüz çok azının tamamlandığı söylenmektedir.     

Evet ortada bir dezenformasyon var…

Resmi veriler mi doğru?

Söylenenler mi?

Hangisinin doğru olduğunu anlamak için depremin yaralarının sarılıp sarılmadığına bakmak gerekir.

 

Depremin Yaraları Sarıldı mı?

 

Depremin yaralarını sarmak için sağlanan dış finansman 2,4 milyar doları bulmuş. Bakan Şimşek, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgeler için bu yıl Avrupa Konseyi Kalkınma, Dünya, Avrupa Yatırım, İslam Kalkınma ve Asya Altyapı Yatırım bankalarından yaklaşık 2,4 milyar dolarlık dış finansman sağladıklarını bildiriyor.

Şimşek, daha önce de Avrupa Yatırım Bankasından deprem yaralarını sarmak ve kentlerin yeniden inşasına katkı sağlamak amacıyla 400 milyon avro finansman sağlandığını açıklamış. (Kaynak Anadolu Ajansı, 06.12.2023)

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise,  "Bu yıl merkezi yönetim bütçesinden deprem yaralarının sarılması ve Türkiye Yüzyılı'nda daha dirençli şehirlerin inşası için 1 trilyon liradan fazla kaynak tahsis ettik." demiş.

"Cumhurbaşkanı'mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilk etabı bu hafta sonu teslim edilen konutların ve köy evlerinin yaklaşık 46 binini bu ay sonuna kadar hak sahiplerine teslim edeceğiz. İzleyen aylarda da konutları ve köy evlerini peyderpey hak sahipleriyle buluşturmayı hedefliyoruz." diyor Yılmaz.

Bu yatırımlarla deprem bölgesinin geleceğe çok daha güvenli ve risklerin azaltılmış olarak hazırlandığı belirtiliyor. (Aynı kaynaktan: 05.02.2024)

Bu konuda daha çok iktidarın resmi yayın organı durumundaki Anadolu Ajansı’nı kaynak olarak kullanıyoruz. Ne var ki günümüzde teknolojinin ve iletişimin vardığı nokta gerçeğin gizlenmesini olanaksız kılıyor.

Herkes her durumdan haberdar olabiliyor.

Zaten herkesin en doğal hakkı bu!

Örneğin kayıp çocuklar tartışılıyor; var mı, yok mu?

Depremin ilk günlerinde toplanan yardım paraları soruluyor...

Vaat edip verilmeyen bağışlara ne oldu?

Depremin ilk üç günü devlet neredeydi?

Bölgeye tutulan mikrofonlara ne söyleniyor, kameralara neler takılıyor?  




 

6 Şubat Depremlerinden Bugüne Afet İletişimi

 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun Asrın afetinin 1. Yılında depremzedeler için yapılanların bilançosunu çıkarıyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerin 11 şehirde 14 milyon kişiyi etkilediğine vurgu yapan Altun, devletin arama-kurtarma çalışmalarının hemen ardından hızlı bir imar ve inşa seferberliği başlattıklarını söylüyor.

Deprem bölgesindeki 11 şehirde bulunan 930 şantiyede 110 bin 450 personelin çalışmalarına devam ettiği, bu kapsamda, rezerv alanlarda 207 bin, şehir merkezlerinde 50 bin ve hafif çelikten 50 bin olmak üzere toplam 307 bin bağımsız bölümün büyük kısmının ihalesinin yapıldığını söylüyor. İhalesi tamamlanan konut ve köy evlerinin inşa sürecinin hızla devam ettiği, dezenformasyon ve kötücül çalışmalara rağmen bu faaliyetlerin sürdürüldüğünü ifade ediyor.

İki gün süren Afet İletişimi Sempozyumu’nda Fahrettin Altun önemli bilgiler aktarıyor. Ama İletişim Başkanı’nın bağlı olduğu makamdan farklı bir yaklaşım geliyor deprem bölgesi için…

 

Hatay Garip Kaldı!

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşan yerel seçimler nedeniyle Hatay’da yaptığı konuşmada şunları söylüyordu:

"Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay'a geldi mi? Şu anda Hatay garip kaldı, mahzun kaldı."

Ne demek istiyor Sayın Cumhurbaşkanı…

“Bize oy vermezseniz, hizmet alamazsınız!” mı diyor?

Eğer öyleyse, yenilir yutulur bir ifade değil.

Seçmeni tehdit boyutunda…

Muhalefet de durur mu?

“Tehdide boyun eğmeyin, oyunuzu bize verin!” diyor.

Acıların yıldönümünde bir kez daha deprem mağdurları “oy”a tahvil ediliyor.

Tıpkı yaptığı yardımları deprem bölgesinde iktidar partisine oy verenlere “haram” edenler gibi…

Bire bir yaşamayanın, o acıyı hissetmesi mümkün mü?


 

Acılar Yurdumdur

 

Genç yaşta yitirdiğimiz şair Abdülkadir Bulut, Acılar Yurdumdur adlı şiir kitabında:

 

Ne zaman oturup seni düşünsem

Öyle sessiz ve kendi başıma

Birden bağrış çığrış içinde

Çamurda oynayan bir çocuğun

Hayatı çıkar karşıma

 

Diyor, deprem bölgesindeki çocukların bir yıl önceki hayatı gibi…

Sonra o çocuklardan bir kısmı annesiz, babasız yahut kardeşleri olmadan sürdürüyor hayatını.

Bir kısmı da derin bir sessizliğe gömülüyor, enkaz altında…

Farklı bir çığlığa dönüşüyor annenin, babanın gözyaşlarında.

Tıpkı bir yıl önce haberlerde izlediğimiz, yıkıntılar arasında yitirdiği evladının elini bırakamayan bir babanın fotoğrafı gibi.

 

Ellerimi dokunduğum her yerde

Çığlık çığlığa kıvranıyor hayat

Ve ölen arkadaşların giysilerini

Bir kere daha dürüp koyuyor analar

Çamaşır sandıklarına

Gözyaşları da çiçek açar


 

 

İşte Resmi Kayıtlarda 6 Şubat Depremi

 

Türkiye'de, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de 7,7 büyüklüğünde, Elbistan ilçesinde saat 13.24'te 7,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

120 bin kilometre karelik alanda 14 milyon vatandaşın doğrudan etkilendiği depremler 11 il, 124 ilçe, 6 bin 929 köy ile mahallede ağır yıkımlara yol açtı.

53 bin 537 kişi hayatını kaybetti, 107 bin 213 kişi yaralandı.

Depremde 51 bin 665 yaralı nakledildi.

Konutları kullanılamaz hale gelen 5 550 000 kişi başka illere taşındı.

(Bir kısmı gittiği yerde kaldı, birçoğu döndü.)

Ülke genelinde 7 gün süreyle milli yas ilan edilirken, deprem bölgesinde OHAL kararı alındı.

Tüm kamu kuruluşları, mahalli idareler, sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerin seferber olduğu deprem sonrası, bölgeye su, gıda, ilaç ve giyecek başta olmak üzere tüm yaşam malzemeleri hızla gönderildi.

Deprem bölgesinde 650 bin personel görev yaptı

Depremlerde yıkılan 38 bin 901 binada arama, yaşam olduğu belirlenen 26 bin binada arama kurtarma faaliyeti gerçekleştirildi.

Bölgede müdahale çalışmaları kapsamında 11 bin 488'i uluslararası, 35 bin 250'si arama kurtarma, 142 bini güvenlik personeli olmak üzere toplam 650 bin personel görev yaptı.

Bölgede 350 çadır kent alanında 645 bin çadır, 414 konteyner kentte ise 215 bin 224 konteyner kuruldu.

Bölgeye 106 milyar 728 milyon lira kaynak aktarıldı

Geçici barınma hizmeti kapsamında bugüne kadar 349 bin haneye toplam 14 milyar 453 milyon lira "kira destek ödemesi" yapıldı. Bu kapsamda ev sahiplerine 7 bin 500, kiracılara ise 5 bin lira kira destek ödemesi devam ediyor.

Diğer yardım ve ödemelerle birlikte deprem bölgesine toplam 106 milyar 728 milyon lira kaynak aktarıldı.

Deprem bölgesinde 2 milyon 302 bin binada ve 6 milyon 227 bin bağımsız bölümde hasar tespiti yapıldı, şu ana kadar enkaz kaldırma işleminin yüzde 91'i gerçekleştirildi.

Hak sahipliği çalışmaları kapsamında, 389 bini konut, 40 bin 658'i iş yeri, ve 11 bin 531'i ahır olmak üzere toplam 441 bin 567 hak sahipliği belirlendi.

Depremzede vatandaşların yaralarının sarılması çalışmaları kapsamında deprem bölgesinde şehir merkezleri ve köylerde 307 bin konutun yapımına başlandı.

Bu kapsamda yerinde dönüşüm projelerinde konutlar için 750 bin lirası hibe, 750 bin lirası kredi, ahırlı köy evleri için 750 bin lirası hibe, 1 milyon lirası kredi ve iş yerleri için 400 bin lirası hibe, 400 bin lirası kredi 2 yıl ödemesiz ve faizsiz 10 yıl vadeyle kullanıma sunuldu.

Depremlerden etkilenen 11 kent, bir yılda yaklaşık 57 bin kez sallandı.

 

(Kaynak: Anadolu Ajansı: GÜNDEM, 6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN BİRİNCİ YILI, Asrın felaketinin birinci yılı )

 

 

07.02.2024, Ünyekent