26 Mart 2019 Salı

Kızılkaya Saklı Kiliseler


Kızılkaya Saklı Kiliseler


İlk yazımızı 2004 yılında yazmıştık. Ünye'ye 5 km. mesafede, tarihi Ünye Kalesi'nin karşısına düşen Kızılkaya'da keşfedilmemiş bir tarih zenginliği yatıyordu. İlk gördüğümüzde, iki mağarada bulunan freskler ayan beyan seçiliyordu. Sonraki ziyaretlerimizde üzülerek gördük ki, tahrip ediliyorlardı.
2006 yılında İstanbul Üniversitesi'nden değerli hocamız Prof. Dr. Mehmet Özsait bölgemizde yüzey araştırmaları yaparken burayı da inceledi, rapor tuttu. Sonuçlarını bir sonraki yıl yayınladı:
"Ünye’nin 5 km. kadar güneybatısında, Ordulular Mahallesi’nde bulunan Kızılkaya Kale’si (Resim: 8) ile Kızılkaya’nın farklı yükseltilerinde iki şapel bulunarak incelenmiştir. (Şapel I, 37 351300 doğu, 45 52209 kuzey; yükseklik264 m. ve Şapel II, 37 351286 doğu, 45 52171 kuzey; yükseklik 325 m. olarak GPS verileri alınmıştır). Kayalığın yüksek, ulaşımı güç ve tehlikeli olan sarp bir kesimine, doğal yapıdan yararlanılarak yapılan Şapel II bir rahip hücresi olmalıdır. Şapel I ve Şapel II’de tahrip edilmiş fresk kalıntılarına rastlanmıştır."
(T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Mayıs 2007, 25. Araştırma Sonuçları Toplantısı 2. Cilt)

****
Sonraki ziyaretlerimizde, Kızılkaya'daki tahribatı görünce korunmaya alınmasını ve mümkünse burada arkeolojik bir çalışma yapılmasını arzuladık. Çünkü Kayalık bölgenin üst kısımlarında Paleolitik Çağ'da insan barınağı olarak kullanılmaya müsait mağaralar ve kaya oyukları mevcuttu.
Bu amaçla kalktık Ünye Tarih Araştırma Grubu olarak Ordu İl Kültür Müdürlüğü'ne giderek baş vurduk. Bir süre sonra Ordu Müze Müdürlüğü Ünye'ye iki görevli göndererek başvurumuzu değerlendirdi.
Gelen görevlilere bir arkadaşımız mihmandarlık yaptı.
Görevliler mevcut durumu araştırırken fazla detaya inmemişlerdi.
Hatta ilerlemiş yaşına rağmen Kızılkaya'yı karış karış araştıran, saklı kiliselerin olduğu yere tırmanarak bizzat inceleyen Özsait hocamızın gösterdiği çabanın çok azını göstererek, araziyi arkadaşımızdan dinlemeyi tercih etmişlerdi.
Haliyle yazdıkları rapor, Kızılkaya'nın himayesini getirmedi.
O dönemde, konuyu Ünye Tarih Araştırma Grubu olarak detaylı biçimde işledik.

****
Haliyle, görevlilerin raporu bizim çabalarımızı boşa düşürdü.
Kızılkaya ile ilgili hiç bir tedbir alınmadı.
Son gördüğümüzde, sahipsiz belde açık tahriplere maruz kalmıştı.
Freskler tanınmayacak haldeydi.
Şapel olarak kullanılan mağaranın duvarına kocaman bir delik açılmış, öndeki su yalağı orta yerinden parçalanmış, kenardaki kaya mezarı benzeri bir oyuntu rastgele darbelerle kırılarak darma duman edilmişti.

****
Ünye Tarih Araştırma Grubu'nun çabaları bu konuda devam etti. Ünye Kent Konseyi'ni devreye sokarak Ünye Müze Evi'nde görevliyken ataması Ordu'ya çıkan arkeolog arkadaşla temasa geçildi.
Ünye Kızılkaya ile hemen karşısında bulunan Güzelkale Köyü Kabristanlığı  yeniden değerlendirilmeye alındı. Ünye Kalesi yakınında olan bu iki tarihi alana bu defa gereken önem verildi.
Güzelkale Köyü’ndeki 106 ada 9 parseldeki kabristanlık, içinde bulunan tarihi mezar taşlarının tarihi değer taşıması nedeniyle Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun kararıyla 25.01.2019 tarih, 5949 sayılı kararı ile tescili yapıldı.
Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, 21.02.2019 tarih ve 5987 kararı ile, Çatalpınar Mahallesi Kızılkaya Mevkisinde bulunan Saklı Kiliseler bölgesini tarihi önem arz eden alan olarak değerlendirdi, bu özelliği ile tesciline karar verdi.
Demek ki, değer ifade eden tarihi kalıntılar her ne kadar ihmal edilseler de. değerlerini fark edenler olabiliyor.
Zararın neresinden dönersek dönelim, doğru yapmış sayılırız.


27.03.2019. Ünyekent






Konuya ilişkin yıllar öncesine ait bir ÜTAG yazısı:
 https://www.academia.edu/11735571/Bir_Turizm_ve_Tarih_Alan%C4%B1_Olarak_%C3%9CNYE_KIZILKAYA_MEVK%C4%B0%C4%B0?email_work_card=thumbnail-desktop&fbclid=IwAR1MZke3-ok7iaMSLo-TxDTSj7HZSP5xkBVHvZpZaRlMdC-3vA4KONP3j74