4 Ocak 2023 Çarşamba

İyi Bir Yıl Dileğiyle…


İyi Bir Yıl Dileğiyle…

  

2023’ün ilk yazısı bu…

İyi bir yıl olmasını dileyerek başlayalım.

Her geçen yıl, bir diğerinden daha zordu.

Zorlukların aşılmasını dileyelim öncelikle…

Sağlık sorunuyla hemhal olanlara sıhhat, açlık çekenlere bereket, herkese bol kazançlar dileyelim…

Her ne kadar yaşadığımız dünyada fazla gerçekliği olmasa da…

Savaşsız, sömürüsüz, barış içinde bir dünya…

Kaygısız, mutlu bir yaşam dileyelim.

Daha adil ve yaşanabilir olsun yeryüzü…

 

(Dilek için vergi alınmıyor ne de olsa. Kimseye dokunmayan bir dileğin yasal sakıncası da olmaz. Dilemekte yarar var, ya tutarsa!)

 

 

Neler Oldu, Neler?

 

Öncelikle Ünye’ye bakalım, 2022’de neler olmuş…

Yılın son günlerinde beklenen oldu…

Cruise gemisi nihayet geldi.

Üstelik iki hafta arayla ikinci gelişini gerçekleştirdi.

Böylece Kruvaziyer Turizmi’ni başlatmış olduk.


 

Kruvaziyer Turizmi

 

Büyükşehir Belediyesinin çalışmaları ile kapasitesi arttırılan, ulusal ve uluslararası yeterliliğe ulaşan Ünye Liman’ı, Ro-Ro seferlerinin ardından bir ilke daha imza atarak ilk kez bir kruvaziyer gemisine ev sahipliği yaptı. 180 yolcu ile gelen Astoria Grande adlı kruvaziyer gemisi 19 Aralık günü Ünye Limanı’na demir attı.  

Kış sezonu nedeniyle olsa gerek, Rusya’nın Soçi limanından kalkan geminin onda dokuzu boştu. Gelenlerin bir kısmı rıhtıma inmiş, rastgele Ünye’ye ve Ordu’ya gidenler olmuştu. Rehberlik zayıf, düzen yoktu. “Yağmur yağdı, böyle oldu” handikabı… Zaten gelenler “teleferik” soruyor, ne denmişse turistlere, o da Ordu’ya ilişkin…

İkinci Cruise gemisi 280 yolcusuyla geliyor. Üç otobüs Ordu'ya, 1 minibüs Ünye'ye…

Al sana kruvaziyer turizmi!

 

(Haber ve yorumlar, yerel basın ve sosyal medyadan aktarılmıştır. Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin resmi sitesinde ise “Ordu Tarihinde Bir İlk” başlığıyla verilmiştir: “Altınordu ve Fatsa’da da benzer çalışmaların yapılacağını söyleyen Başkan Güler, sıradan bir liman olan Ünye’nin artık bambaşka bir çekim merkezi haline dönüştüğünü” belirtiyor.)



 Asarkaya Panorama Kafe Restoran

 

Beğenilen faaliyetlerden de söz etmeliyiz ki, yeni yılın ilk gününde karamsarlığa kapılmayalım. Başlangıçta çok hoşumuza gitmemişti, Asarkaya Korusu’nun ortasına kondurulan beton yapılaşmadan… İnşaat tamamlanınca çevreyle uyumlu bir Panorama Kafe çıktı ortaya.  Sanıyorum herkesten olumlu not aldı. Bir eksiği (aslında fazlası) aşağıda giriş ücreti ödeyerek Kafe’ye ulaşıyor olunması... Piknik yapanlardan alınması ne kadar doğalsa, kafeye gitmek için ücret ödenmesi de bir o kadar anlamsız.

Asarkaya’ya çıkılan yolun asfaltlanması en az Panorama Restoran kadar önemliydi.

Benzer bir anlayışla inşa edilen Çamlık Kafe ise, eskiden orada bulunan restoran ve motelin kapsadığı alana sığmayıp taşması dışında bir fazlalığı yok. Nedense Çamlık’taki ağaçlar hala rehabilite edilmiyor.

 

 

Ünye’de Kültürel Yaşam

 

Kültürel yapı olmayınca sanatsal faaliyet de olmuyor. Ünye’nin köklü bir kültür geçmişi mevcut, Ünye Tarih Araştırma Grubu’nun yazılarında bu konuya detaylarıyla yer verdik. Kamu desteği ne yazık ki en zayıf düzeyini yaşıyor. Örneğin henüz yapım aşamasında olan Kültür Sarayının inşaatı tamamlanamadı.

Buna karşın 2022’de sanat faaliyetleri durmadı.

Yeşil Sanat (Green Art) Derneği kuruldu ve Yalı Kilisesi’nde çeşitli etkinlikler gerçekleşti.

Pandemi sonrası yeniden hareketli yaz etkinliklerine tanık olduk. Pandemi tam anlamıyla bitmemiş olsa da Ünye Cumhuriyet Meydanı’nda stantlar yeniden kuruldu.

Deniz sezonu bir önceki yıla göre daha dolu geçti, plajlar kalabalıktı.

Sahilde futbol etkinliği, park ve meydanda müzik dinletileri yeniden başladı.



 Neler Olmadı?

 

Olmasını istediğimiz ama gerçekleşmeyen dolu şey var.

Umarız yeni gelen yılla birlikte gerçekleşir.

Örneğin Trafik sorunu geçtiğimiz yıl boyunca tartışılıp düzenlemeler getirildiği halde bir türlü çözümlenmedi. Dün yaşlı bir erkekle yanında bir hanım sahil yolunda karşıya geçerken yol vermeyen sürücüyle bağrıştı. Çevre yoluna rağmen, sabahın erken saatlerinde sahil trafiği çok yavaş ilerliyor.

Yavaş ilerleyen bir başka faaliyet Ünye Organize Sanayi çalışmaları… 30 yıldan bu yana yeri bulunamamıştı, şimdi de alt yapısı tamamlanamıyor.

Yukarıda sözünü ettiğimiz gibi Kültür Sarayı’nın temeli atıldı. Ordu Haber’in haberinde “Ünye ilçesinde 2018 yılında ihalesi yapılan ve inşaatı çeşitli nedenlerden dolayı duran Kültür Merkezi Sarayı’nın 2022 yılı içerisinde tamamlanması planlanıyor” denilmekteydi. Ancak bugün hala yerinde sayıyor.

Buna rağmen Ünyeli sanatçılarımız boş durmuyor. Ünye Sanat Tiyatrosu’nun kurucu elemanlarından Kerim Aydemir, İstanbul Valiliği tarafından 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100’üncü yılı dolayısıyla hazırlanan ‘’Büyük Taarruz-Çetmili Kara Ali Çavuş ve Oğlu Mehmet’’ belgeselinde başrol oynuyor.

Fatsa ilk Organize Sanayi’ni yıllar önce kurdu, şimdi ikincisi için proje yapıyor.

Kültür Sarayı’nı da yıllar önce inşa eden Fatsa, ikinci saray için kolları sıvadı.

 


Ünye’nin İl Olma Platformu

 

2022’de Ünye için en önemli girişimlerden biri “il yapılma” talebidir.

Talebin en güçlü dayanağı, Ünye’nin tarihi geçmişi ve kültürel birikimidir.

“82 Ünye” veya “Ünye İl Olmalıdır” gibi platformların ortak noktası tarih ve kültürdür. Bu nedenle “Sancak Beyliği’nden Vilayete Ünye” şiarı benimsenmiştir.

İl olma konusunda Ankara merkezli bir başka sivil toplum örgütü de Ünye Medya İletişim Derneği’dir.  “Sancak Beyliği Ünye” adıyla grup kuran dernek, Ünye İl girişimini Ankara’ya iletmeyi amaçlamaktadır.

Tarihi ve kültürel konumuyla Ünye il olmayı hak eden yerleşimlerin başında yer almaktadır. Ağır aksak da olsa Ünye bu yolda emin adımlarla ilerliyor.

İyi bir yıl dileğiyle, saygılar.

 

04.01.2023 Ünyekent

https://www.unyekent.com/kose-yazilari/iyi_bir_yil_dilegiyle-3672.html