22 Mart 2023 Çarşamba

Şiir Üzerine

 

Şiir Üzerine

 

Dün, 21 Mart Dünya Şiir Günü’ydü.

PEN Türkiye her 21 Mart günü,  Dünya Şiir Günü’nü anmak için bir şaire “ödül” veriyor ve günün anlamını içeren bir şiirini yayınlıyor.

2023 PEN Şiir Ödülü, 25. TÜYAP İzmir Kitap Fuarı’nda düzenlenen bir törenle Barış Pirhasan’a verildi.


Derneğin yöneticisi yazar Zeynep Oral durumu şöyle değerlendiriyor:

“Yaşama, onura ve özgürlüğüne bağlılığı için, iyi şiir, öncü, özgün ve özel bir şair olduğu için kendisine teşekkür ettik. Şiiri üzerine panel düzenledik.”

Zeynep Oral, Cumhuriyet’teki köşesinde Barış Pirhasan’ı 70’li yıllardan beri izlediğini belirterek, “Kalabalığa hiç karışmadan kalabalıktan biri gibi yazdı... Şiirin yüzünü güldürecek, okuru sevinçten ağlatacak şiirler yazdı.” diyor ve şairin bir şiirini yayınlıyor:

2023 Manifestosu

Şiir, Shakespeare’in “Julius Caesar” eserindeki Marcus Antonius’un tiradıyla başlıyor…

“I came to bury Caesar not to praise him.../ Sezar’ı övmeye değil gömmeye geldim...”

 Ve ardından LBGT dâhil, “aykırı” görünen ne kadar unsur varsa, hepsine bir selam sarkıtıyor.

Sonra hepsi için “nasıl bilirdik?” sorusunu yöneltiyor…

“İyi bilirdik! İyi bilirik!

Hakkımız helal olsun mu?

Helal olsun...”

Diyerek şiiri sonlandırıyor.

(Şiirin tamamını okumak isteyenler için bkz. Zeynep Oral, 19 Mart 2023 tarihli Cumhuriyet Gazetesi, “Barış Pirhasan’a PEN Şiir Ödülü verildi: Öncü, özgün, özel bir şair”

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/zeynep-oral/baris-pirhasana-pen-siir-odulu-verildi-oncu-ozgun-ozel-bir-sair-2062504)


 

PEN Yazarlar Derneği

PEN’in açılımı; İngilizce, poets (şairler), playwrights (piyesçiler, tiyatrocular), essayists (denemeciler) ve novelists (romancılar) kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır.

Merkezi Londra'da olan bu kuruluşun amacı, bütün politik sıfatlandırmaların uzağında durmaya çalışarak, özellikle düşünce, anlatım ve basın özgürlüğünün sağlanması, yazarların haklarının dünya ölçüsünde korunması için çaba göstermektedir.

Uluslararası PEN Kulübü (diğer söylemiyle yazarlar birliği ), 5 Ekim 1921'de İngiliz yazar C.A. Dawson Scott ile John Galsworthy ve arkadaşları tarafından Londra'da kurulmuştur. Önceleri arkadaş grubu olarak ortaya çıkan bu birliktelik, daha sonra kurumsal bir yapıya dönüşmüştür.

Merkezi halen Londra’da olan PEN’e 1926’da üye olan ülke sayısı 25 iken, günümüzde 102 ülkenin üye olduğu ve 144 merkezi olan bir Federasyon’a dönüştüğü bilinmektedir.

PEN International aynı zamanda UNESCO'nun insan hakları danışmanlığını yapmaktadır.

Yönetim kurulu başkanı bir Türk yazardır, Burhan Sönmez

Başkan yardımcıları Orhan Pamuk, Svetlana Alexievich, J.M. Coetzee gibi yazarlardan oluşmaktadır.  

(Ayrıntı için bkz. P.E.N International "Board and Vice Presidents" 2 Şubat 2018.)


 

Türkiye P.E.N Yazarlar Kulübü

Türkiye PEN’i, Merkezi Londra’da olan kuruluşun nüvesi olarak 1950'de Halide Edip Adıvar'ın girişimiyle kuruldu. Aralarında Yaşar Kemal’in de bir dönem başkanlığını yaptığı Türk PEN'i 12 Eylül 1980 askeri müdahalesi üzerine kendi kendini dağıttı.

1989'da Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Aziz Nesin'in girişimiyle Yeni bir "P.E.N Kulüp" kuruldu. Başkanlığını günümüzde Zeynep Oral yürütmektedir.

Her ülkenin PEN merkezi kendi içinde kendine has bir örgütlenme biçimine sahiptir. Uluslararası PEN Kongresi her yıl başka bir PEN merkezinin ev sahipliğinde düzenlenir. Kongre yapılabilmesi için ülkede insan haklarına saygılı demokratik bir rejim olması önem taşır.

PEN kongrelerinde, öncelikle hükûmetlerin yazarlar karşısındaki tutumları, sansür ve cezaevinde bulunan yazarların durumları ele alınır. Yayımlanan çağrı ve bildirilerle kamuoyu yaratılmaya çalışılır.

Bu amaçla 1960 yılında Tutuklu Yazarlar Komitesi, 1990'da Sürgün Yazarlar Ağı kuruldu. Mağdur durumdaki yazarlar için insan haklarına saygılı ve daha güvenli ülkeler arandı. Bu durumdaki yazarların hayatlarını güvenle sürdürebilmeleri için ICORN gibi kuruluşlarla güç birliği sağlandı.

 

Şimdi Bunları Buraya Kadar Neden Anlattık?

PEN Kulübü ve Türk PEN’i böyleyken, yaşanan son ödül töreni ve ödül alan şairin manifestosu oldukça manidar görünüyor.

Öyle ya, depremde yaşamını yitirenlerin sayısı resmi kayıtlarda 50 bin kişiyi aşmışken, üstüne sel felaketi yaşanmışken, sansür ve benzeri uygulamalarla mevcut durum baskılanırken…

Böyle bir manifestonun anlamı var mıydı?


 

Barış Pirhasan Kimdir?

 18 Nisan 1951 doğumlu Türk yönetmen, senarist ve şairdir. Yazar Vedat Türkali’nin oğludur. Sanatçı Deniz Türkali’nin kardeşidir. Tıp Fakültesinde iki yıl okuduktan sonra yükseköğrenimini Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünde 1976'da tamamladı. Daha sonra Londra'da The National Film and TV School’da yüksek lisans yaptı.

Sinemaya senarist olarak Badi (1983) filmiyle başladı. 1985 ve 1990 yılları arasında, Atıf Yılmaz’ın yönetmenliğini yaptığı Adı Vasfiye, Aaahh Belinda, Değirmen, Asiye Nasıl Kurtulur, Kadının Adı Yok ve Bekle Dedim Gölgeye adlı altı filmin senaryosunu yazdı. 1989 yılında ilk yönetmenlik deneyimi olan Küçük Balıklar Üzerine Bir Masal filminin senaristliğini ve yapımcılığını üstlendi. Yönetmenliğini yaptığı diğer filmler; Usta Beni Öldürsene (1997), O da Beni Seviyor (2001), Adem'in Trenleri (2007)’dir.

1973 yılından itibaren Yeni Dergi, Militan, Sanat Emeği, Yazko-Edebiyat, Sanat Olayı, Hürriyet Gösteri, kitap-lık dergilerinde şiirleri yayımlandı. Ekim 1985'te Tarih Kötüdür ve Ağustos 1995'te Babam Benden Hiçbir Şey Anlamıyor adlı şiir kitapları yayımlandı.

“Hoşça Kal” adlı şiiri Kazım Koyuncu tarafından bestelendi.

Türkiye Yazarlar Sendikası ve Film Yönetmenleri Derneği üyesidir.

Ve 2023 Şiir Ödülü Barış Pirhasan’a verildi.

İsabetli bir karar, yerinde bir seçim…

Ödül aldığı kuruluş olan PEN Yazarlar Derneği, Pirhasan için “Şiirin yüzünü güldürecek, okuru sevinçten ağlatacak şiirler yazdı” açıklamasında bulundu, doğrudur.  

Pirhasan’ın Tarih Kötüdür adlı şiirinden bu sütunlarda daha önce söz etmiştik.

Şairliğine, senaryolarına ve sanatına bir sözümüz yok, severiz, takdir ederiz.

Hatta normal zamanlarda övgüyle andığımız bir sanatçıdır.

Ancak…

Aldığı ödül karşılığında…

İçinde bulunduğumuz atmosfere ilişkin, 2023 Manifestosu olarak Pirhasan’dan daha okkalı bir imge beklerdik.  


22.03.2023, Ünyekent