27 Kasım 2018 Salı


Eski İskele


Birkaç hafta önce Ünye körfezindeki çekilme nedeniyle Eski Ünye İskelesi'nin "kurtarılması" gündeme geldi.
Kent Konseyi'nin  önerisine Ünye Kaymakamının duyarlı yaklaşımını okuduk yerel basınımızdan...
Kıyılarımızı koruma açısından olumlu bulduğumuz bu yaklaşımlara en son, hemşehrimiz Türkiye Teknikerler Birliği Ordu İl Başkanı Musa Kıranlı da katıldı.
Olayın "meteorolojik" yönüne değinen Sn. Kıranlı, bir yönüyle denizin çekilmesinin "doğal atmosferik" olay olduğunu, bunun dışında çekilme nedenlerinin "bilimsel yöntemlerle araştırılmasını" ve "açıklama yapılmasını" öneriyor.
Aklın yolu birdir.
Dolunay ve lodos gibi atmosferik olaylara "müdahale" imkanımız yok.
Kaldı ki, Hollanda gibi ülkeler, doğal tehditlere rağmen ayakta kalabiliyor.
Biz de ise kıyılarımıza olumsuz bir müdahale, doğrudan bir "kıyım" söz konusu...
Asıl engellenmesi gereken budur.

****
Diğer yandan...
Ünye Eski İskelesi'ni "kurtarma" önerisi var ki, bu nasıl olacak?
Körfeze yapılan dolgular mı kaldırılacak...
Körfez, iş makineleriyle İstanbul'daki Haliç gibi bir işleme mi tabi tutulacak?
Tam anlayamadık!

Bir de, iskeleden geriye az bir kısım kaldı...
Son kalıntının da tümüyle yok olmasının önüne nasıl geçeceğiz?
(Bir dönem dört tarafına renkli ışıklar falan konulmuştu, en "esaslı" müdahale buydu... Diğer öneriler Allah'tan uygulama imkanı bulamadı. Örneğin iskele üzerine "kafe" benzeri bir şey kondurularak, iskelenin "yaşatılması"... Sağına soluna ilaveler yaparak, sahilde gelin-damat hatıra fotoğrafı stüdyosu...  Üzerinde çiçekli, zafer takı bulunan park uzantısı gibi öneriler... Denizin içindeki bu kalıntıyı "çirkin" bulanlar ve temizlenmesi gerektiğini düşünenler de vardı. Ünye bağlantılı yönetmenimiz Mustafa Altıoklar ise, Çakırtepe'den bakarak, terkedilmiş bu iskele üzerine "bir sinema filmi" yapılabilir demişti.)  

****
Belediye Başkan Adayları

Artık son durağa gelindi. Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkanlığında belirlenen ilk isim Eski Enerji Bakanı Hilmi Güler... Diğer adaylar da bu hafta belirlenmiş olacak.
Ünye'de iktidar partisinin belediye başkanı adayı henüz belirlenmedi.
Onca isim arasından kimin çıkacağına nasıl karar verilecek?
Sn. Güler gibi, "yukarıdan" bir belirleme mi olacak...
Delegeler aracılığıyla "temayül" yoklaması mı yapılacak...
Yoksa anketlere bakılarak kamuoyunda adı en çok geçen mi aday olacak?
Muhtemelen bu hafta belirlenecek.
(Tuhaftır, Ünye'de iki dönemdir rekabet Belediye Başkan adayları arasında değil de, iktidarın aday adayları arasında cereyan ediyor!)

****
Eski Enerji Bakanı Hilmi Güler'in böyle bir göreve getirilmesi "3 Dönem" kuralı gereği "eski" unsurlara mı dönülüyor, sorusunu akla getiriyor.
Yeni ve istekli olanlarla, eski ve sadakatli olanlar arasındaki rekabet.
Uzun dönemli iktidarlarda "sil baştan" uygulaması kaçınılmazlığı...
Ve Ünye'de iktidarın aday adayları çokluğuna bakarak, siyasetin de ekonomi kadar enflasyonize olduğu sonucuna varıyorsunuz.
(Eski Başkan Çamyar'dan boşalan yere vekaleten gelen M. Yaşar Sezgül'e yeni görevinde başarılar diliyoruz. Bir dönem öncesini hatırlatan düzenlemeleri ilgiyle izliyoruz. Dört aylık süre, kısa ama etkili bir dönem olacağa benziyor.)

****
Dr. Ali Coşkun'un Karikatür Kitabı

Ünye Devlet Hastanesi Klinik Biyokimya Uzmanı Dr. Ali Coşkun, ikinci karikatür albümü "Kızıl Elma" okuyucularıyla buluştu. Türk Tarihi'nin önemli olaylarını karikatürle vermeye çalışan Sn. Coşkun'u kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum. Tanıdığımız isimlerden Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu'ndan sonra aynı camiada bir başka isme rastlamak kıvanç verici...

****
Kadına Şiddete "Ha-yır!" 

Ünye'de "Kadına Şiddet" konusu çeşitli kuruluşların değişik etkinlikleriyle ele alındı. Sosyal Hizmet Müdürlüğü'nden, Ünye Kent Konseyi kadınlar Kolu'na kadar bir çok kuruluşun bu konudaki duyarlı davranışı, umarız toplumuzda beklenen etkiyi yaratır.

***
Saadet'te Özgür Şahin'in 3. Dönemi

 Saadet Partisi Ünye İlçe Teşkilatı 6. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda mevcut başkan Özgür Şahin, 3. defa ilçe başkanı seçildi. Toplantıya davetlerinden dolayı .teşekkür ediyor, Sn. Şahin'e yeni çalışma döneminde başarılar diliyoruz. .


28.11.2018, Ünyekent

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder