2 Mayıs 2018 Çarşamba

Ünye Otogarı


Ünye Otogarı


Oldum olası şu Ünye Otogarı'nı sevemedim. Zaten inşası itibariyle de sorunluydu. Lahne Deresi'nin denize kavuştuğu bu alanda önce derme çatma bir "otogar" bir otogar olmadı.
Çevre Yolu'nun Doğu kavşağı olarak düzenlenen bu alan, yıllar sonra yeni bir anlam kazandı. Kimsesiz köpeklerin barındığı bu alandaki terk edilmiş, atıl durumdaki binası inşa edildi... Oldukça yetersiz ve ilkel inşa edilen yolcu terminali yıllarca atıl vaziyette kaldı. Samsun'a giden midibüslerin çekildiği bir garaj olarak kaldı ve asla binalar yıkılarak yerine, günümüzdeki "modern" otogar inşa edildi.
Ne var ki, bu yeni otogar da Ünye'ye yakışan, kentin şehirler arası toplu taşımacılık merkezi konumunda olan bir otogar olamadı.   

Ünye Otogarı'nın Günümüzdeki Hali

2018'in Ocak ayı... Uzak kentlerden birinden hareket ettik, Ünye'ye geleceğiz... Kışın ayazında, sabaha karşı indik Ünye Otogarı'na... Eşimin deyimiyle bizi "kedi yavrusu" gibi otobüsten indirip bıraktılar. Gün henüz ışımamış, otogarda in cin top atıyor. "Kent merkezine servisimiz var!" demişlerdi ama servisin gelmesine en az üç saat var. İşin tuhafı otogar binası da kapalı. Güvenlik gerekçesiyle gece kapatılıyormuş. Sabah belli bir saatte açılıyor... Bizi otogara indirdikleri saatte, dolmuşlar da henüz sefere başlamamış... Tek seçenek kalıyor, özel bir araç kiralamak.

Çevre İlçelerin Otogarları

Bakıyoruz çevre ilçelere, oldukça hareketli... Fatsa ve Çarşamba otogarları tam kapasite çalışıyor. Terme biraz atıl kalsa da, nüfus yoğunluğuna oranla o da canlı bir ulaşım merkezi durumunda.
Ünye öyle değil.
Bir türlü Ünyeliler yeni otogara ısınamadı.
Önceki yıllarda, aynı yere yapılan otogarı ise Ünyeliler hiç kullanmamıştı.
Ünye Çevre Yolu tamamlanınca, aynı yere yeni bir otogar projesi hazırlandı.
Otogar inşaatı yapımı başladı ve yıllarca sürdü.... Yerel basında otogarın ne zaman bitirileceği konuşulmaya başlandı. Çünkü akşam 19.00 ile gece 23.00 saatlerinde otobüslere Belediye önünden binildiği için kentin merkez trafiği felç oluyordu... Bir türlü bitmek bilmeyen otogar inşaatı, şehrin göbeğinde anlamsız bir izdihama sebep oluyordu... Sonunda Şubat 2015'te otogar inşaatı tamamlandı ve törenle hizmete açıldı.
Ama aynı canlılık otogarda yaşanmadı.  

Otogarda İsim Karmaşası

Otogar inşaatı sürerken yerel seçimler yapıldı. Belediye Başkanı değişti. Henüz hizmete açılmayan otogarın işletmesi ve mülkiyeti Ordu Büyükşehir Belediyesi'ne geçmişti. Bu esnada beklenmedik bir skandal yaşandı. Otogara eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in ismi verilmişti. Binanın ön cephesine iri puntolarla yazılan Şahin'in adı indirildi. Otogarda sadece "Otobüs Terminali" ibaresi kaldı.
Böylece Ünye Belediyesi Otobüs Terminali'ne 20 Mart 2014'te yazılan İdris Naim Şahin ismi Büyükşehir Belediyesi tarafından 5 Nisan'da kaldırılmış oldu.
Otogarla ilgili akla gelen en önemli "değişiklik" bu oldu.
Otogarın hizmete açılmasıyla birlikte otobüslerin şehir merkezinden yolcu alması yasaklandı.
Sadece gece yarısından itibaren sabah 07.00'ye kadar büyük otobüsler şehre girebilecek, sair saatlerde çevre yolunu kullanacaktı.

Ünye Otogarı Atıl Konumdan Kurtulamadı

Meğer otogarın atıl konumundan muzdarip olan sadece biz değilmişiz. Otogarda inen veya aktarma yapacak olan bir çok yolcu mahsur kalmış... Gecenin bir vakti aynı bizim gibi terminal binası dışında ne yapacağını bilemez hale gelmiş.
Otobüs yazıhanelerinde, ilerleyen saatlerde görevli kalmadığı için güvenlik gereği terminal binasının kapıları kapatılıyor. Terminale gelen herkes, gece saat 23-24'ten sonra sabahın 08.00'ine kadar dışarıda kalıyor. Oysa bu saatlerde gelen yolcular vakit geçirmek için otogarları seçerler ki, açık bir yer bulabilsinler.
Ünye'de tam tersi oluyor.
Üstelik bu saatlerde otogara geldiniz, gelip-geçen bir otobüse bineceksiniz...
Binemezsiniz.
Çünkü otobüsler o saatlerde Ünye Otogarı'na uğramıyor.
Otogarda herhangi bir hayatiyet olmadığından doğrudan çevre yoluna sapıyorlar.

Ne yapmalı?

Hafta başında yine yollardaydık. Ünye'ye gelmek için Ankara'dan bilet alacağız. Yazıhaneleri dolaşıyoruz. "Şehir merkezine girmiyoruz!" diyorlar, "ceza" yazılıyormuş... Öyle bir şey olmadığını, belli saatlerde kent merkezine girişin serbest olduğunu, keyfi olarak otobüslerin girmek istemediklerini söylüyoruz. Bilet satıcısına ayrı, otobüs sürücüsüne ayrı anlatıyoruz.
Kimi firmanın servisi yok, olan da sabah 08.00'dan sonra  servise başlıyor.
Ne yapmak gerekiyor...
Terminaldeki hizmetler neden kesintili biçimde sürüyor?

Ünyekent, 02.05.2018

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder