15 Ocak 2019 Salı

2019 Model Çevrecilik




Çağımızda en büyük felaket çevre sorunu olarak görülüyor. Tüm dünya ile birlikte ülkemiz de hızla bir çevre felaketine doğru sürükleniyor...
Evet, böyle deniyor!..
Abartma falan yok.
Tam bir çevre felaketi yaşanıyor.
Dünyanın dengesi bozuldu; küresel ısınma, iklimsel taşkınlıklar, sel, deprem, tusunami, vs. vs.
Soluduğumuz havadan, içtiğimiz suya kadar...
Kirlettiğimiz dünyanın kurbanları olmaktayız.
Önlem mi?
Önlem de alınıyor tabi!
Alın işte bizde 2019 yılbaşından bu yana, marketlerde poşet ücretli verilmeye başlandı...

****
Ülkemizde yılda kişi başına 400-500 poşetin kullanılıp çöpe atıldığı tespit edilmiş. Bu çok afaki bir rakam. Peki ne yapıldı? Marketteki poşete 25 kuruş bedel biçildi. Böylece poşet israfının önüne geçmeyi düşündüler. "Hedef 2023" sloganını benimseyen iktidarımız, poşet tüketimini 2019'da kişi başına doksan adete, 2023'de ise 40'a düşürmeyi planlıyor. Plastik poşetlerin marketlerde 25 kuruştan satılması bu yüzden.
Poşet yasasının mimarlarından TBMM Çevre Komisyonu Başkanı, AKP Trabzon Milletvekili Muhammet Balta “Atık miktarını azaltmak siyaset üstüdür" diyor. Kendisi de poşet üreticisi olan Balta "Amacımıza ulaştık, şu anda her yerde poşet konuşuluyorsa, bu iş bitmiş demektir!"

****
Sadede gelelim.
Poşet atığı ülkemizde önemli bir kirlenme kaynağı, tamam, kabul... Diğer plastik maddeler gibi çevreyi kirleten etkenlerin başında geliyor ve doğada bin yılda yok oluyor. Tüm çevreciler gibi, ben de bu sorunun çözümünden yanayım.
Gel gelelim poşeti markette parayla vermek çözüm mü?
Alternatif malzemeler kullanılamaz mı?
Çevre dostu poşet imalatı, kağıt vb. yenilenebilir malzemeler falan...
Atıkların doğada kayboluş süreleri, aslında malzemesinin ne kadar kaliteli veya sağlam olduğuyla ilgilidir. Atılan atık ne kadar sağlam ve kaliteliyse, doğada o kadar geç kayboluyor. Örneğin ülkemizde sıkça kullanılan bina yalıtım malzemeleri (strafor ve benzeri poliüretanlar) iki bin yılda ancak doğaya dönüyor.
Yani konuyu poşete bağlayıp, onu da paralı yaparak "işi bitirmek" pek mümkün görünmüyor.
Konunun  gündeme gelmesi ve " sık konuşuluyor" olması, çevrecilik adına nasıl bir kazanımdır anlamak mümkün değil.
Poşet, çevresel kirlenmenin yalnızca bir boyutu ve "ücretli" yapmakla üretilen çözüm nereye kadar?
Üstelik marketler dışında ücretli uygulama yok. Manavda, kasapta ve fırında poşete ücret ödenmeyecek. Markette poşete ödenen 25 kuruşun, 15 kuruşu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gidecek. Geri kalan markete kalacak. Manava, kasaba ve fırına haksızlık olmuyor mu?
Bakanlık, 15 mikron ve altında olup 200x350 mm ebadındaki poşetler için de eczanelerde ücret talep edilmemesini kararlaştırıyor. Kozmetikçiler de bu kapsama girecek mi, merak ediyoruz.

****
Olay, Nasrettin Hoca'nın mezarına benziyor:
Dört yanı açık ama devasa bir kapısı var bu mekanın, üstelik kapının üstünde kocaman bir kilit...
Her uygulamada olduğu gibi, poşetçi çevreciliğin de mizahı gecikmiyor...
Örneğin Okan Bayülgen...
"Eğer satmaktan geçiyorsa bu işin çözümü, hemen o poşeti satalım. Hatta 25-50 kuruşa, 1 liraya değil, 10-20 liraya satalım ki insanlar bunları kullanmaktan kaçınsınlar. Bu yolla poşet kullanımını azaltalım hatta zamanla yok edelim." diyor.
Ücretli poşet uygulamasını protesto etmek için  markete el arabası, çuval ve sırtında küfe ile girip alışveriş yapanlar oldu...
Alışveriş sonrası poşetleri iade edip parasını geri almak isteyenler!!!
Ve daha çokları...
Ormanların, milli parkların betona dönüştürüldüğü bir ülkede bu tür önlemleri ancak mizahi bir mantıkla çözümleyebiliyoruz.
Ülkemizde çöp ve diğer atıklarla ilgili daha önce de alınmış bir çok önlem mevcuttu. 2000’lerin başında, ambalaj atıklarının (plastik, metal, cam) toplanması ile ilgili bir yasa ve yetkilendirilmiş kuruluşların olduğu bir yöntem uygulanmaktaydı.
Ama işlemedi, işletilemedi.
Bakalım bu uygulama ne ölçüde işleyecek?

****
Poşet konusunda en radikal kararı veren başka birileri de var ki, Allah beterinden saklasın...
İşte haber:
Dünyanın ilk "çevreci cihatçı örgütü" Eş Şebab plastik poşeti yasakladı.
04.07.2018 tarihli, AFP Ajansının haberine göre; "Somali'de radikal İslamcı Eş Şebab örgütü, kontrolü altındaki bölgelerde insanlık ve çevre için "ciddi bir tehdit" dediği plastik poşet kullanımını yasakladı.
Haber, yorum gerektirmiyor, apaçık ortada... Onlar da kendi yöntemleriyle "çevrecilik" yapıyor. 2019 model çevrecilik bu olsa gerek.


16.01.2019, Ünyekent

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder