22 Mart 2013 Cuma

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü


Sanki bir şey eksik gibi…
(13 Mart 2012 - Ünyekent'te yayınlandı.)
Geçen hafta Ünye’de 8 Mart günü kutlandı. Yaygın söylemiyle “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” nedeniyle kadınlar adına bir dizi etkinlik gerçekleştirildi...
 8 Mart programı uyarınca Ünye’de sahneye çıkan Gülben Ergen, kadınları coşturdu. Akşam Gazetesi’nde haber yapılarak, ulusal basına bile taşındı. Ak Parti Ünye İlçe Teşkilatı 8 Mart günü dolayısıyla parti ilçe binasında bir araya geldi, sabah kahvaltısında erkeklerin egemen olduğu bir dünyada kadınların nasıl mutlu olabileceği üzerinde duruldu... MHP Ünye İlçe Başkanı, kadın kolları temsilcisi ve partinin belediye meclis üyeleri 8 Mart’ta Ünye’nin çalışan kadınlarını ziyaret etti. Kadın girişimciler 8 Mart’ta Ünye Ticaret ve Sanayi Odası’nda toplanarak, “kadın girişimci” olmanın sorunlarını tartıştı. Ünye Emniyeti mensupları 8 Mart günü nedeniyle Ünye Cumhuriyet Meydanı’nda vatandaşlara broşür dağıtı, kadınlara çiçek sundu.    
8 Mart’ta Eğitim Bir Sen Ünye Temsilcisi, 8 Mart tarihinin yıllarca ötekileştirilmiş ve örselenmiş kadınlar için bir milat yapılmasını istedi. Aksi halde 18 Mart’ta işyerlerine sivil kıyafetle gideceklerini, kıyafet yönetmeliğini işlevsiz kılacaklarını ileri sürdü. Başörtüsü nedeniyle kamuda çalışan kadınlarımızın mağduriyetini dile getirdi…
Ünye Müftülüğü Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen panelde İslam’ın kadına verilmesi gereken değerleri tümüyle verdiğini söyledi.
Ordu Valisi Orhan Düzgün, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yayınladığı mesajında kadınlarımızın toplumsal ve ekonomik yaşamdaki önemine değindi.
8 Mart günü İstanbul’da kadınlar Dünya Kadınlar Günü Mitingi için Kadıköy'deydi. Binlerce kadının katıldığı mitingde barış talepleri dile getirildi, erkek şiddeti ve kadın cinayetleri protesto edildi.
8 Mart’ta dünyanın her yerinde etkinlikler düzenlendi,  gösteriler yapıldı, protesto eylemleri organize edildi...
Bir süreden beri Hürriyet’in magazin sayfalarında yazan Ajda Pekkan “8 Mart yetmez; 8, 18, 28 Mart, Nisan ve hatta Allah’ın her günü kadınlar günü olsun!” demeye getirdi.
Yine de bir şeyler eksik gibiydi!

****
Konuya bir parça CHP Ünye Kadın Kolları Başkanı Nazlı Sırmabıyık Hanım değindi; 103 yıldır kadınların haklarında ve taleplerinde değişiklik olmadığını belirtti. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne “emekçi” sözcüğünü ilave etme gereği duydu.
***
Aslında 156 yıl önce başlayan bir öyküdür bu…
8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York şehrinde binlerce dokuma işçisinin daha iyi çalışma koşulları talebiyle başlattığı bir grevle ilgilidir.
Güvenlik güçlerinin saldırısına uğrayınca, fabrikaya sığınan işçilerin öyküsüdür…
Çıkan yangın sonucu barikatlarda takılarak kaçamayan ve yanarak can veren 129 kadın işçinin öyküsü…
8 Mart işte böyle bir günün ifadesidir.
Daha iyi çalışma koşulları talebiyle direnirken can veren “129 emekçi kadın”ı ve onların anısına II. Enternasyonal’de 8 Mart’ı Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilan ettiren Clara Zetkin’i anmadan 8 Mart’tan ve Kadınlar Günü’nden söz etmek anlamsızdır.
Clara Zetkin ve Rosa Luxemburg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder